Kako izaći na kraj sa “teškim” ljudima ?

Piše: Milanka Ćorović Objavljeno: 11/05/2020
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Često smo u situaciji da se svakodnevno srijećemo sa “teškim” ljudima, bilo da su to saradnici, šefovi, klijenti…, a voljeli bismo da možemo da ih izbjegnemo.

Način na koji izlazimo na kraj sa teškim ljudima može uticati na naš posao, unapređenje, pa čak i na zdravlje. Kako da se izborimo sa njima pitali smo psihološkinju i psihoterapeutkinju Mariju Babić. Njeno stručno mišljenje na spomenutu temu možete pročitati u nastavku teksta.

Ko su “teški” ljudi? Ovo je široka tema i zavisi jako puno od osobe do osobe kao i od onoga ko je takvom opisuje. Najčešće kada nekog okarakterišemo kao takvog, ni sami ne znamo koje su to osobine koje nam kod njega smetaju, ali osjećamo da sa njima ne možemo izaći na kraj.

 To znači da pri svakom ili gotovo svakom susretu sa njima u datom momentu ili nešto kasnije imamo emocije povodom njihovog ponašanja koje za nas nijesu funkcionalne, pa im zbog toga ni ne možemo saopštiti ono što nam kod njih zapravo smeta. Nekada jednostavno to ni ne želimo usled emocije stida, straha od odbacivanja i slično. Dakle ovdje nijesmo asertivni jer imamo određene emocionalne prepreke koje nas sprečavaju da sa ovim osobama budemo otvoreni i direktni, što asertivnost ustvari I predstavlja.

Vještinama dobre komunikacije sa ovim ljudima jako je teško izaći na vidjelo s obzirom na to da su oni najčešće i odlični manipulatori. Većina ljudi ni nema dobro razvijene komunikacijske vještine čak ni kada se radi i o “običnim” svakodnevnim situacijama, čemu najčešće svjedoče emocionalni problemi koji sve češće postaju predmet I psihoterapijskog rada.

Kako prepoznati manipulaciju odnosno što sve ona može biti u svakodnevnim situacijama?

– lična uvreda, direktna

– prijetnja

– ismijevanje u kojem je predmet šale ličnost, a ne ponašanje

– poricanje (nisam ja to uradio, krivo si me shvatio)

– optuživanje za postojanje problema (da ti nisi ja ne bih; ti si kriva)

– agresivno zapitkivanje

– debata ili rasprava (ma odloži to, to nije tako važno)

– pasivno ponašanje, odlaganje (evo sad ću, samo još da…)

– samosažaljenje

-ulizivanje

Kada smo u situaciji pokušaja da budemo izmanipulisani, bitno je držati se nekoliko

osnovnih postavki. Izdržati u pridržavanju jasne poruke koju šaljemo sagovorniku i

ponavljati je koliko god to bilo potrebno. Zadržati fokus komunikacije takođe je značajno,

ali i teško jer će osoba preko puta nastojati da nas povuče u smjeru činjenice koju bolje poznaje.

Od ostalih značajnih tehnika izbjegavanja manipulacije tu su i emocionalno nereagovanje – ignorisanje potencijalne ljutnje druge osobe, asertivno odlaganje u situaciji kada zaista ne znamo odgovor ili želimo da razmislimo o tome.

Ono što nam nekada bude najteže svakako je asertivno prihvatanje kritike kada nas druga strana naizgled “napada”. Možemo se složiti da smo, na primjer, pogriješili, djelimično složiti, ali se i asertivno raspitati što je drugoj osobi konkretno zasmetalo u našem ponašanju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content