Zbog “sive liste” pad stranih investicija i do tri odsto

Piše: Objavljeno: 09/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Analize ukazuju da prilivi direktnih stranih investicija opadaju u prosjeku za 3% kada jedna država dospije na “sivu listu” Radne grupe za finansijsku akciju (FATF) zbog problema u vezi sa pranjem novca i finansiranjem terorizma. To se navodi na sajtu poznate advokatske firme White & Case iz Njujorka, gdje je analiziran efekat “sive liste” na ekonomiju i bankarske poslove.

“To može ograničiti prekogranične transakcije, dovesti do poteškoća za državu u dobijanju kredita i ograničiti strane investicije. Šteti ugledu zemlje i umanjuje njenu međunarodnu reputaciju”, rekli su iz firme White & Case. 

Komitet eksperata Savjeta Evrope za evaluaciju mjera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Manival) raspravljaće o stanju u Crnoj Gori na plenarnoj sjednici od 11 do 15. decembra.

Najavljen je loš izvještaj, i to bi mogao da bude korak ka tome da Crna Gora bude tretirana kao zemlja koja ne ispunjava standarde u dovoljnoj mjeri, te će biti stavljena pod pojačani nadzor zbog nedostataka u sistemu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, piše rtcg.me.

Konačnu odluku da li će Crna Gora biti stavljena na “sivu listu” donosi FATF. 

Prema navodima firme White & Case LLP iz Njujorka, neki od opštih zaključaka su interesantni i pokazuju potencijalno značajnu ekonomsku štetu zemljama kao rezultat stavljanja na “sivu listu”.

Primjetno je, ukazuje se, smanjenje stranih direktnih investicija.

“Analiza podataka između 2004. godine i 2014. godine pokazala je kako izgleda da FATF-ova “siva lista” dovodi do smanjenja do 10% uplata koje prima navedena zemlja iz ostatka svijeta. Ovo se može posmatrati kao značajan gubitak za pogođene zemlje”, navodi se na sajtu ove firme. 

Analiza priliva između 2010. i 2015. godine pokazala je da stavljanje na listu uz to dovodi i do statistički značajnog i suštinski velikog smanjenja uplata iz inostranstva od približno 16%, dodaje se. 

“Nedavna studija je pokazala da postoji značajan efekat ‘sive liste’ na priliv kapitala, sa padom u prosjeku od 7,6% BDP-a kada se zemlja doda na ovu listu. Rezultati takođe sugerišu da prilivi direktnih stranih investicija opadaju u prosjeku za 3%. Portfolio prilivi opadaju u prosjeku za 2,9%, a ostali prilivi investicija opadaju u prosjeku za 3,6% BDP-a”, smatraju u ovoj firmi. 

FATF su 1989. godine stvorile zemlje G7 kako bi predvodile globalne napore u borbi protiv pranja novca. Članovi FATF-a održavaju plenarni sastanak tri puta godišnje.

Zapravo, “siva lista“ je lista “država pod pojačanim nadzorom“. To su zemlje koje su se obavezale da u dogovorenom periodu otklone strateške nedostatke u pogledu pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja i podliježu pojačanom nadzoru. 

Da bi bile uklonjene sa ove liste, zemlje će morati da zadovolje FATF i pokažu da su se pozabavile slabostima identifikovanim u njihovim kontrolama protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja širenja oružja.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content