Za 27 godina bi zaradili 21 milion

Piše: Objavljeno: 31/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Kompanija Triangle u suvlasništvu američkog biznismena Florina Krasnićija i Plava Hydro Power (PHP) iz Ulcinja su za izgradnju dvije mini hidroelektrane (mHE) na Đuričkoj rijeci uložile 1,5 miliona eura sa kamatama do odluke države da raskine ugovor, a da su poslovali ugovorenih 27 godina zaradili bi ukupno 21,5 miliona eura.

To se, kako saznaje Pobjeda, navodi u nalazu vještaka ekonomske struke Srđana Pupovca u okviru spora koje ove kompanije vode protiv države zbog neizgrađene mHE Đurička 1 i 2. Ta računica je napravljena na osnovu parametara iz biznis plana i ugovora o koncesiji koji su sklopili sa državom, sa predviđenim prihodima od 39,1 milion i rashodima od 17,6 miliona eura.

Zastupnica države spori ovaj nalaz, zbog čega je tražila njegovu dopunu, ocjenjujući neke troškove upitnim, među kojima i trošak tužbe Upravnom sudu za koji je ranijem advokatu Triangle platio 1,6 hiljada eura. Osim toga, traženo je i da se dostave svi ugovori i fakture od momenta dobijanja koncesije, čemu su se advokati tužilaca protivili, ocjenjujući da na to sada nemaju pravo, već je trebalo da traže ranije. Sudija Vladimir Bulatović je prihvatio zahtjev države za dopunu nalaza i najavio da će zadatak vještaku naknadno precizirati.

Ove kompanije koje su spor pokrenule prije četiri godine, optužuju državu da nije obezbijedila preduslove za realizaciju projekta, te da je izostala adekvatna reakcija kada se lokalno stanovništvo pobunilo i spriječilo ih da započnu radove. Država s druge strane odbacuje njihove navode, ukazujući da zakon u slučaju raskida ugovora o koncesiji ne predviđa pravo koncesionara na naknadu štete. 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content