Vujović: Potrošači u Crnoj Gori aktivni u zaštiti svojih prava

Piše: Objavljeno: 22/03/2023
featured image

Foto: gradski.me

Kada je riječ o normativi crnogorski potrošači imaju isti nivo zaštite kao i u zemljama Evropske unije, jer je Crna Gora transponovala sve značajne direktive potrošačkog zakonodavstva u svoje zakone, kazala je generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Jasna Vujović u emisiji “Takulin” na Gradskoj RTV.

Stepen poštovanja potrošačkih prava bolji je nego ranije jer, kako je rekla, u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma rade na podizanju svijesti javnosti o značaju prava potrošača.

Potrošači u Crnoj Gori, prema podacima Uprave za inspekcijske poslove i drugih organa koji su nadležni za sprovođenje propisa iz oblasti potrošačkog zakonodavstva, dodaje, aktivni su u zaštiti svojih prava.

“Uprava za inspekcijske poslove i drugi organi dobijaju jako veliki broj potrošačkih žalbi, i uspješno ih rješavaju. Definitivno možemo reći da je stepen poštovanja prava potrošača u Crnoj Gori na zavidnom nivou”, ocijenila je Vujović.

Potrošači se, kaže, najviše žale na neispravnost tehničkih uređaja, na cijene, na povrede njihovih prava u oblasti usluga od javnog interesa – oblast vodosnabdijevanja, distribucije električne energije, oblast telekomunikacija…

Novi zakoni do kraja godine u proceduri

Vujović je prokomentarisala i ključne novine Zakona o zaštiti potrošača koji je u pripremi.

“Trenutno radimo transponovanje tri nove direktive u ovoj oblasti koje su vezane za trgovine u digitalnom okruženju. Takođe je aktuelna i izrada Zakona o kolektivnim tužbama što će imati poseban značaj za naš pravni sistem budući da smo jedna od rijetkih zemalja koja u svom zakonodavstvu ima sistem kolektivne zaštite potrošača. Sada će postojati poseban Zakon koji će dozvoljavati naknadu štete zbog povrede potrošačkih prava”, objasnila je Vujović.

Radi se i na izradi Zakona o potrošačkim kreditima sa ciljem transponovanja direktive o stambenim kreditima, tako da će, kako je rekla, i u tom segmentu doći do boljeg položaja potrošača.

“Svi ovi zakoni trebalo bi da budu u proceduri do kraja godine”, zaključila je Vujović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content