Vlada predložila uvođenje akciza na bezalkoholno pivo

Piše: Objavljeno: 12/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici predložila uvođenje akcize na negaziranu vodu sa dodatkom šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju i bezalkoholno pivo.

Kako su kazali, predloženim zakonskim rješenjem se, u cilju smanjenja negativnih uticaja koje upotreba proizvoda od šećera imaju na zdravlje stanovništva.

Visina akcize za negaziranu vodu sa dodatkom šećera iznosi 25 eura po hektolitru, koliko iznosi i akiciza za gaziranu vodu sa dodatkom šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju. Iz Vlade su saopštili da se povećanje prihoda budžeta po ovom osnovu očekuje za oko dva miliona eura na godišnjem nivou.

Vlada je takođe i utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću.

Cilj izmjena je sistemski i prihodno održivo regulisanje priređivanja igara na sreću putem interneta, odnosno drugih telekomunikacionih sredstava, kao i povećanje prihoda po ovom osnovu. Predloženim izmjenom i dopunama, a po ugledu na kvalitetna uporedna rješenja, stvaraju se uslovi za unapređenje regulisanja ove izuzetno sofisticirane oblasti priređivanja igara na sreću.

Takođe, predloženim rešenjem se definišu odredbe koje se odnose na sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Ocijenjeno je da će primjena propisa dovesti do generisanja milionskih prihoda za Budžet. Uzimajući u obzir dostupne mjesečne izvještaje o uplatama/isplatama on-line priređivača (posebno analizirajući one sa najvećim prometom) dolazi se do okvirnog iznosa od 15 miliona eura budžetskih prihoda na godišnjem nivou.

Navedenim zakonom prvi put se definiše obaveza plaćanja varijabilnog dijela koncesione naknade za priređivanje kladioničkih igara na sreću putem interneta, kao i igara na sreću u virtuelnim kazinima i igara na sreću na virtuelnim automatima putem interneta. Ova koncesiona naknada se obračunava u iznosu od 10 odsto od osnovice koju čini ukupan iznos uplata, umanjen za vrijednost isplata, a plaća se do petnaestog u mjesecu za prethodni mjesec.

Pored pomenutog varijabilnog dijela, za priređivanje kladioničkih igara na sreću putem interneta, plaćaće se i fiksni dio koncesione naknade u iznosu od 10.000 eura mjesečno kako za priređivanje kladioničkih igara na sreću putem interneta, tako i za igre na sreću u virtuelnim kazinima i igre na sreću na virtuelnim automatima putem interneta.

Od posebne važnosti su norme koje propisuju: registraciju svih internet igara (sa jasno definisanim pravilima), registraciju igrača i online nadzor. Uspješnom registracijom internet igara proširiće se poreska baza, a uz gore navedene koncesione modele obezbijediti višemilionski prihodi za budžet već u ovoj godini.

Takođe, poštujući zahtjeve iz oblasti pranja novca, predlogom Zakona se uvode norme koje se odnose na stvarnog vlasnika priređivača, obezbjeđivanje podataka Finansijsko-obavještajnoj jedinici, kao i obaveza priređivača da postupa u skladu sa propisima kojima se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, a u dijelu čuvanja tajnosti podataka o igračima.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content