Vlada će obezbijediti novac da Institut Igalo opet funkcioniše

Piše: Objavljeno: 26/05/2023
featured image

Foto: igalospa.com

Vlada Crne Gore će na elektronskoj sjednici početkom sedmice, ili sljedećeg četvrtka da učini operativnim sredstva koja će omogućiti da Institut “Simo Milošević” funkcioniše u narednim mjesecima, najavio je premijer Dritan Abazović na sjednici tog tijela.

Kako je rekao ovo nije trajno rješenje i mora se naći trajno rješenje za tako važnu zdravstvenu ustanovu.

“Dogovor je da za Institut ovom trenutku damo finansijsku injekciju koja bi mogla da premosti akutnu tešku situaciju u toj ustanovi. Svjedoci smo da nijedno teško pitanje nijesmo izbjegli i samo da bude jasno da država nije vlasnik 100 odsto, ali cijenimo ljude koji tamo rade i pacijente koji im dolaze i zato moramo da nađemo trajno rješenje”, poručio je Abazović.

Prema riječima državnog sekretara ministarstva finansija Ilije Vukčevića, cilj im je da do naredne sjednice Vlade sa resornim ministarstvom pronađu prelazno rješenje finansiranje Instituta “Simo Milošević”, kako bi ta institucija izmirila zaostale zarade i na dobar način ušla u ljetnju turističku sezonu, piše rtcg.me.

“Dobili smo dopis od ove institucije, upoznati smo sa situacijom i problemima i naš je cilj da do naredne sjednice Vlade sa resornim ministarstvom iznađemo prelazno rješenje za njihovo finansiranje”, istakao je Vukčević.

Prihodi od turizma i akcija “Stop inflaciji”


Na sjednici je bilo riječi i o prihodima od turizma, a ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da smo po podacima Centralne banke, u prvom kvartalu prihodovali od turizma 110 miliona eura.

“Što je ako uporedimo sa prošlom godinom kad smo imali 45 miliona mnogo bolje. A 2019. godine smo imali 47 miliona. Sad imamo nevjerovatan rezulatat i to nam garantuje sjanu turističku sezonu”, naveo je Šurović.

Kazao je da u našoj zemlji trenutno boravi 42. 264 turista, što je 26 odsto više od 2019. godine te da idemo sigurnim koracima ka turističkoj sezoni.

Govoreći o akciji “Stop inflaciji” rekao je da su se pridružili još neki privredni subjekti.

Đurović je naveo da su se tri proizvođača peleta uključila u akciju i da su dali cijenu od 213 eura sa uračunatim PDV-om.

“Neka građani iskoriste mogućnost da do kraja jula kupe pelet po cijenama akcije “Stop inflaciji””, poručuje Đurović.

Usvojen program podsticajnih mjera za turizam 

Vlada je usvojila i program podsticajnih mjera za turizam za ovu godinu, vrijedan više od 600 hiljada eura.

“Programom podsticajnih mjera u oblasti turizma za 2023. godinu obuhvaćeni su organizovanje manifestacija, festivala, unapređenje ponude podizanja usluga u ruralnom turizmu, razvoj inovativnih turističkih proizvoda i usluga koje obogaćuju ponudu u ruralnom, zdravstvenom, sportskom i drugim vidovima turizma”, kazao je Đurović.

Cilj je, navodi, obogaćivanje i unapređivanje kvaliteta turističke ponude, uz poboljšanje marketing aktivnosti kako bi se privukli turisti sa novih emitivnih tržišta, u pravcu generisanja većih prihoda u turizmu, produženja turističke sezone, povećanja stepena zauzetosti smještajnih kapaciteta i potrošnja i zaposlenost.

Mjere će sprovoditi resor kojim rukovodi Đurović, dok će mjere podrške za razvoj MICE turizma i podršku za sprovođenje zajedničke kampanje sa tur operatorima, sprovoditi Nacionalna turistička organizacija.

“Ukupan budžet za realizaciju programa podsticajnih mjera u oblasti turizma za ovu godinu iznosi 630 hiljada eura”, kazao je Đurović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content