Veče poezije u KIC-u “Budo Tomović” 8.aprila

Piše: Dragana Rajoković Objavljeno: 06/04/2021
featured image

Kulturno informativni centar “Budo Tomović“ i Spirit Art Montenegro realizuju program umjetničke večeri različitih pisanih formi crnogoskog književnog stvaralaštva, koji će se održati u Velikoj sali 8.aprila  2021. godinesa početkom u 17 sati.

Tokom programa biće predstavljene tri naše crnogorske poetese: Vida Ristić, Milena Vučinić i Edita Dautović, kao i dvije pjesnikinje iz Srbije: Selma Hurić i Gordana Jovović.

Moderatori: Jelica Vukčević  i Nemanja Vojvodić, glumci.

U muzičkom dijelu nastupiće Anika Pavićević, III razred Srednje muzičke škole “Vasa Pavić”, flauta.

Vida Ristić rođena je 29.03.1987. godine, u Mojkovcu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Profesor je geografije po struci i trenutno je na magistarskim studijama na Filozofskom fakultetu – studijski program za geografiju, u Nikšiću, gdje živi i radi. Profesionalno se bavi edukacijom djece i odraslih kroz edukativni centar “Timer & Co” čiji je i vlasnik. Pisanjem se bavi iz ljubavi prema stvaralaštvu. Piše ljubavnu i poeziju za djecu. Objavila je nekoliko pjesama u zborniku dječije poezije, čiji je izdavač “Zenit”. U pripremi je zbirka ljubavne poezije. Pored toga, bavi se lekturom i korekturom. Članica je udruženja književnika i umjetnika “Zenit” i predsjednica je Upravnog odbora u pomenutom Udruženju. Majka je dvoje djece.

Gordana Jovović je rođena u Beogradu. Završila je industrijski dizajn u Beogradu. Ljubav prema bojama i umjetnosti je odvela u svijet umjetničkog stvaralaštva, u kojem je na razne načine oblikovanja umjetničkog djela iskazivala talenat.

Objavljene knjige:“Daleko je vazduh“, knjiga poezije, u izdanju ,,Spirit Art Montenegro“,  2015. godine. i „Polet sna“, knjiga poezije, u izdanju ,,Spirit Art Montenegro’’, 2017. godine. Gordanа Јоvović je umjetnosti naklonjena od malih nogu. Živi u Obrenovcu. Djetinjstvo je provela u Bariču, malom mjestu pored Save, oplemenjenom prirodom. Otuda i njena ljubav i inspiracija prema poeziji.

Selma Hurić je rođena u Prijepolju 11.02.1984. Ekonomski fakultet završila u Podgorici. Živi i radi u Prijepolju, kao profesorica ekonomske grupe predmeta.

Pisanjem se bavi od ranog djetinjstva, kako proze tako i poezije. Kao kolumnistkinja piše za više regionalnih portala (podgorički www.preduzetnica.me, banjalučki www.lolamagazin.com). Njene pjesme su objavljivane u zajedničkim zbirkama autora “Kulturni klub 21”, zajedno sa ostalim poetama grada Prijepolja. Voli da piše pjesme o ljubavi, slobodi i vječitoj potrazi svakog ljudskog bića. Za sebe kaže da je po vokaciji profesorica, po opredjeljenju feministkinja, a iz ljubavi kolumnistkinja i pjesnikinja. Odgovornost prema prirodi i društvu smatra imperativom života.

Milena Vučinić rođena je 23.08.1997. u Podgorici. Pored osnovne škole, pohađala je nižu muzičku školu svirajući klavir, klarinet i flautu. Završila je srednju muzičku školu “Vasa Pavić“ u Podgorici, smjer teorija muzike.

2016. godine upisuje Univerzitet “Mediteran” – Fakultet vizuelnih umjetnosti, smjer Audiovizuelna produkcija i završava osnovne studije. Sada je student pete godine (Master studija) smjera -Dizajn vizuelnih komunikacija. Aktivno prati dešavanja u oblasti muzike, mode, medija, kulture u svijetu i kod nas. U slobodno vrijeme piše poeziju. Voli književnost, muziku, sport, ples, putovanja, pozorište, društvene aktivnosti usmjerene ka obrazovanju mladih ljudi i povećanju stepena učešća građana u procesu donošenja odluka. Pored svog maternjeg jezika govori engleski, španski i italijanski uključujući čitanje i pisanje istih. Aktivni je član plesne škole kursa salse u plesnoj školi “Buena Vista Dance School“.

Edita I. Dautović je rođena 22.01.1978. godine u Prijepolju, a živi i radi u Podgorici. Objavila je tri zbirke poezije: “Čula”(2002. godine), poemu “Ofelijine suze” (2010. godine) i poemu “Saga o Pavi i Ahmetu”. Dvostruka je dobitnica nagrade za poeziju na manifestaciji: “Pjesnici sa Lima o Limu”, za pjesmu: “Grad” 2009. godine i “Našli smo jedno drugo” 2010. godine, od Centra za djelatnosti kulture “Vojislav Bulatović – Strunjo”, Bijelo Polje.

Poezija Edite I. Dautović je zastupljena u relevantnim crnogorskim zbornicima i izbor u našim antologijama savremene književnosti. Poema “Ofelijine suze“ prevedena je na tri jezika: engleski, bugarski i turski, a pjesma „Pjesnikinja“ objavljena je na bošnjačkom jeziku u čitanci za VII razred osnovne škole, za nastavu na bošnjačkom jeziku, Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova.

Edita je po obrazovanju ekonomistkinja i magistrica menadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedan od njenih trenutnih angažmana je kao copywriter, content writer za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo.

Edita je, u dosadašnjem životu i radu u Crnoj Gori, uspjela zadržati svoj identitet, porijeklo, tradiciju, kulturu i uklopiti se u crnogorsko društvo sa svim svojim multikulturalnim, vjerskim i nacionalnim stavovima, koji su slični, a opet različiti.

Spirit Art Montenegro je prepoznata organizacija koja je tokom dugogodišnjeg rada  realizovala veliki broj aktivnosti iz oblasti kulture, ljudskih prava i razvoja demokratskih vrijednosti. Svojim aktivnostima obuhvata organizovanje kulturnih manifestacija, izdavačku djelatnost, humanitarni rad, organizovanje raznih predavanja iz raznih oblasti života, teatarsku djelatnost, naučno-obrazovnu djelatnost, edukaciju odraslih, seminare u stručnom osposobljavanju odraslih sa posebnim akcentom na žensku populaciju, njegovanje duha zajedništva i preduzetničkog ugleda, unapređenje stručnog obrazovanja itd.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content