Uzunoğlu: Crna Gora je zemlja mogućnosti i šansi, Grgić: Idemo ka stablizaciji cijena i rastu ekonomije

Piše: Objavljeno: 08/02/2024
featured image

Foto: Mediabiro

Ekonomski samit turske privredne komore (TurkCham) u Crnoj Gori koji se danas održava u Podgorici okupio je predstavnike ekonomskih i političkih institucija iz Turske i Crne Gore kako bi se predstavili dosadašnji rezultati saradnje, ali i napravila strategija za nastavak partnerstva dvije zemlje.

“Želimo da pospješimo investicije u Crnoj Gori, te preduzimamo korake u tom pravcu. Želimo takođe da podržimo tursku zajednicu u Crnoj Gori. Ovdje smo da ostanemo, zadovoljstvo nam je da budemo u zemlji u kojoj možemo da sarađujemo sa investitorima,” kazao je zamjenik predsjednika TurkCham, Mustafa Yiğit Zeren.

Na prvom ekonomskom samitu koji TurkCham organizuje u Crnoj Gori prisutnima se obratila predsjednica Privredne komore Crne Gore, Nina Drakić, te istakla zadovoljstvo što su ugostili predstavnike turske biznis zajednice i ovim događajem još jednom potencirali značaj saradnje Crne Gore i Turske i dodatno afirmisali našu zemlju kao investicionu destinaciju.

“Podaci govore da je od ukupnog broja stranih kompanija, najveći dio u vlasništvu turskih biznismena, oko 5.000, odnosno preko jedne četvrtine stranih kompanija u Crnoj Gori. Pretpostavka za bolju i uspješniju saradnju je kvalitetnija saobraćajna povezanost, stoga akcenat treba staviti na interkonekciju preko luke Bar, koja bi revitalizacijom željeznice i izgradnjom autoputa trebala da postane logistički centar koji povezuje Zapadnu i Jugoistočnu Evropu. Unapređenje naših aerodrome jednako tako će dati pozitivan + podsticaj svakoj privrednoj grani i investicionoj aktivnosti u Crnoj Gori,” kazala je Drakić.

Istakla je da se treba obratiti pažnja na potencijal Crne Gore za izlazak na međunarodno tržište kroz ulaganje u zelenu energiju, podmorski kabel sa Italijom, izgradnju dalekovoda kojim će se prenositi električna energija iz jugoistočne Evrope prema Zapadnoj Evropi, organsku poljoprivredu, prehrambenu
industriju, šumarstvo i drvopreradu, cjelogodišnji zdravstveni turizam, digitalnu transformacija društva.

Posebnu zahvalnost za do sada ostvarenu saradnju sa Turskom, savjetnik predsjednika CG za ekonomiju i ekonomsku diplomatiju Mladen Grgić izrazio je Ambasadoru Turske u Crnoj Gori, Nj.E. Barišu Kalkavanu,
te se ovom prilikom osvrnuo na ekonomsku situaciju u Crnoj Gori i svijetu.

“Završili smo 2023. sa dvije prognoze – lagano prizemljivanje – koje predviđa da će centralne banke i uprave uspjeti da svojim monitornim restrikcijama da kontrolišu situaciju i smanje inflaciju tako da ne oštete ekonomski rast koji poprilično ohrabruje, što će se vjerovatno obistiniti u 2024. Idemo ka stablizaciji cijena i rastu koji neće uzrokovati velike ekonomske oscilacije, S druge strane, imamo i scenario teškog prizemljenja što predstavlja velike nestabilnosti zbog spoljašnjih šokova kao što je sukob u Gazi,” kazao je Grgić.

Pozitivne utiske o Crnoj Gori kao povoljnoj destinaciji za investicije je naveo i predavač na Trakya
Univerzitetu, prof. dr Sadi Uzunoğlu.

“Crna Gora kao mediteranska zemlja je strateški i istorijsku gledano jako bitna. Jedna od stvari na koju treba da se usresredimo je budžetski deficit. Crna Gora je zemlja mogućnosti i šansi, nemamo problema vezano za eurozonu, rizik valute, jer se koristi euro, stopa poreza na dobit od devet je takođe veoma značajna prednost crnogorske privrede u odnosu na prosjek koji je zastupljen u Turskoj i Evropi. Želimo da Crna Gora postane još jedan efektivni turistički centar za nas. Osim turizma želimo da podržimo ostale grane privrede, da uspostavimo obrazovni centar, digitalnu platformu. Crna Gora treba da bude centar digitalne transformacije, te treba da pozovete IT kompanije koje se bave digitalizacijom da dođu u Crnu Goru, ali i da iskoristite akademiju, univerzitete i uspostavite tehnološki park,” poručio je prof. Uzunoğlu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content