Usvojen budžet Prijestonice Cetinje

Piše: Objavljeno: 23/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Skupština Prijestonice Cetinje usvojila je juče Budžet za 2024. godinu vrijedan 11.584.000 eura.

Gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković, kazao je na sjednici Skupštine da je riječ o rekordnom budžetu grada koji predstavlja važan korak ka ostvarenju ciljeva i planova u narednoj godini.

“Uvažavajući sve izazove, želim da istaknem da je ovaj Budžet rezultat pažljive analize, široke participacije i odgovornog pristupa upravljanju finansijama grada. Svi zajedno smo svjedoci činjenice da je pravilno raspoređivanje sredstava od suštinske važnosti za razvoj infrastrukture, unapređenje obrazovanja, kulture, sporta i drugih vitalnih segmenata našeg grada. Budžet Prijestonice za narednu godinu potvrđuje naše opredjeljenje da svakom sugrađaninu pružimo jednake prilike i unaprijedimo kvalitet života svih stanovnika”, kazao je Đurašković.

Đurašković je dodao da budžet za narednu godinu postavlja temelje za razvoj održivih projekata koji će doprinijeti lokalnoj zajednici u narednom periodu, piše rtcg.me.

“Uvjeren sam da će ovaj budžet biti temelj za dalji rast i razvoj našeg grada, te da će doprinijeti stvaranju boljeg i prosperitetnijeg okruženja za sve nas. Radujem se zajedničkom ostvarivanju ciljeva koje smo postavili. Bez obzira na političke i druge razlike, vjerujem da je zajedniči cilj svih nas da Cetinje bude grad iz kojeg mladi ne odlaze već svoju budućnost grade u njemu, grad sa kvalitetnim obrazovanjem, radnim mjestima, razvijenom infrastrukturom, igralištima, sportskim terenima i svim drugim uslovima za dostojanstven život. Zato vas pozivam da zajedno radimo na promjenama i gradimo bolju budućnost za sve građane Prijestonice ”, kazao je on.

Đurašković je podsjetio da je gradska uprava u godini koja je za nama nastavila sa finansijskom konsolidacijom, povećala naplatu prihoda, ostvarila značajne uštede, izbjegla nova zaduženja i ispunila sve obaveze prema preduzećima, institucijama i organizacijama čiji je Prijestonica osnivač, u cilju kreiranja ambijenta za unapređenje servisiranja usluga za građane Prijestonice.

Budžet Prijestonice po prvi put sadrži program besplatnog vrtića, kao i naknadu troškova za medicinski potpomognutu oplodnju. Budžetom su predviđena i rekordna izdvajanja za sport čime će se značajno poboljšati položaj sportskih klubova. Opredijeljene su i veće subvencije za preduzetništvo i poljoprivredu, kao i za najranjivije kategorije stanovništva u cilju pomoći u obezbjeđivanju osnovnih životnih potreba.

V.d. sekretara Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj Prijestonice Cetinje Savo Borozan, kazao je da strukturu ukupnih primitaka Budžeta dominantno čine transferi shodno Zakonu o Prijestonici, transferi od ministarstava kao podrška razvoju ruralnog područja kao i razvoju oblasti kulture i sporta i primitaka po osnovu poreza.

„Ono što karakteriše ovaj Prijedlog Odluke Budžeta za 2024 godinu, jeste činjenica da se vodilo računa o svim oblastima socijalnog i društvenog djelovanja, dok se kapitalni dio budžeta odnosno 0,6% shodno zakonu o Prijestonici bazira na Programu razvoja Prijestonice za 2024 godinu. Ono što posebno raduje jeste činjenica da su pored redovnih servisa i servisiranja tekućih obaveza, uvedeni i novi servisi iz oblasti dječije i socijalne zaštite“, kazao je Borozan.

Sve navedeno govori da je Budžet kreiran po mjeri svih građana Prijestonice, vodeći računa o unapređenju uslova života, njihovim potrebama i potrebama grada.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)