URA: Podrška sindikatima, Spajićeva Vlada mora ispoštovati potpisane kolektivne ugovore

Piše: Objavljeno: 24/12/2023
featured image

Foto: GP URA

Vlada premijera Dritana Abazovića u svom mandatu potpisala je kolektivne ugovore sa sindikatima prosvjete, javne uprave i pravosuđa i zaposlenima u Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova na osnovu kojih su prvi put posle dužeg vremena povećane plate zaposlenima u tim sektorima od 20 do 30 odsto.

Pored tog povećanja plata u 2023. godini, trebala su da uslijede povećanja i u 2024. i 2025. godini za još do 10 odsto, međutim, Spajićeva Vlada odbija da to učini i zanemaruje potpisane kolektivne ugovore, čije poštovanje je i zakonska obaveza, saopšteno je iz GP URA.

U toj partiji kažu da će Spajić kršenjem potpisanih koletivnih ugovora izazvati to da će država izgubiti milionska sredstva zbog tužbi radnika.

– Takođe, on takvim odnosom izaziva i dodatni gnijev zaposlenih, koji sada kako čujemo, kroz proteste i obustave rada žele da se izbore za svoja prava i primoraju Spajića da ispoštuje ono što mu je obaveza – naglasili su u URI.

Kažu da u potpunosti razumiju potrebe i podržava zahtjeve sindikata u borbi za njihova prava.

– Tu podršku smo već pokazali i na djelu, jer smo već u Skupštini Crne Gore podnijeli amandmane na Predlog budžeta za 2024. godinu sa kojima se omogućavaju sredstva za povećanje plata od 10 odsto zaposlenima u prosvjeti. Takođe, kao što smo već prethodno i saopštili, spremni smo da na isti način djelujemo kada su u pitanju zaposleni u javnoj upravi i pravosuđu, kao i policijski službenici i zaposleni u MUP-u – navodi se u saopštenju.

U URI ističu da se nadaju da, “kad već Spajić i njegova Vlada zanemaruju potpisane kolektivne ugovore i time ignorišu obaveze države prema radnicima”, većina poslanika u Skupštini Crne Gore neće biti spremna da napravi istu grešku.

– Zato ih i pozivamo da zanemarimo sve političke razlike i stanemo na stranu radnika – poručuju u URI.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content