UPC: Tražili novu analizu robe, uspješna međunarodna saradnja sa Hrvatskom

Piše: Objavljeno: 19/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Obavještajne informacije crnogorske carine doprinijele su da u Hrvatskoj bude zaplijenjeno više od 726 kilograma konoplje, koliko je zvanično deklarisano. Ovaj slučaj ujedno potvrđuje i kvalitetnu međunarodnu saradnju u carinskim pitanjima, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina (UPC).

Crnogorska Uprava prihoda i carina je, prilikom najavljenog postupka izvoza konoplje od privrednog društva koje se bavi uzgojem ovog bilja, a nakon pregleda dokumentacije koja je dostavljena prilikom izvoza, pokrenula postupak preispitivanja izvoza.

– S obzirom da se radi o osjetljivoj robi sa aspekta mogućeg nelegalnog prometa i zloupotreba droga, te da pri prometu, prema crnogorskim propisima, ne smije sadržati preko 0,2 odsto tetrahidrokanabinola (THC), UPC je ovu robu zaustavila radi detaljnog pregleda robe i dostave dodatnih podataka – navodi se u saopštenju, piše Pobjeda.

Izvozna dokumentacija koja je dostavljena crnogorskoj carini, između ostalog, sadržala je i laboratorijski nalaz izdat od hrvatske laboratorije koji formalno potvrđuje da se procenat tetrahidrokanabinola (THC) nalazi u zakonom dozvoljenim granicama.

– Međutim, za crnogorske carinike bio je sporan način na koji je predmetna roba uzorkovana i poslata na analizu u Hrvatsku – piše u saopštenju.

Imajući u vidu da je roba višednevno zadržana radi prikupljanja informacija i detaljnog pregleda, Uprava prihoda i carina je preko svojih obavještajnih kanala, na osnovu međunarodne saradnje sa carinskom službom Republike Hrvatske, proslijedila obavještajnu informaciju kolegama iz Hrvatske o spornom izvozu, i osnovu sumnje o procentu THC-a na nalazu koji je dostavljen.

– Tom prilikom, crnogorska carina je zatražila da se roba nanovo uzorkuje nakon ulaska u Republiku Hrvatsku, te da zvaničnu informaciju o nivou THC-a, hrvatska carina proslijedi nakon dobijanja nalaza – dodaju.

Sporni tovar konoplje je prilikom izvoza upućen do graničnog prelaza Debeli Brijeg, uz službenu pratnju carinika iz crnogorskog Sektora za carinsku bezbjednost i kontrolu, gdje su ga po prethodnom dogovoru sačekali hrvatski carinski službenici na graničnom prelazu Karasovići.

– Carinska uprava Hrvatske je danas obavijestila Upravu prihoda i carina da su, nakon sprovedenog laboratorijskog ispitavanja, utvrdili udio THC veći od dozvoljenog u svih 5 uzetih uzoraka. UPC je o svemu obavijestila crnogorsku Upravu policije, radi iniciranja daljih koraka prema nadležnom tužilaštvu – zaključuje se u saopštenju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content