Ujedi pasa državu za pet godina koštali 1,1 milion

Piše: Objavljeno: 24/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Lokalne uprave još ne prepoznaju značaj uspostavljanja sistema kontrole populacije pasa. Ukoliko se u što kraćem roku ne preduzmu mjere, to će prerasti u ozbiljan društveni problem, navedeno je u drugom godišnjem izvještaju o realizaciji Programa za kontrolu populacije pasa u Crnoj Gori za 2022. godinu.

U dokumentu koji je pripremila Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, a koji je u četvrtak usvojila Vlada kao ključni problem nekontrolisanog broja pasa u populaciji prepoznat je ujed usmjeren na humanu populaciju. Ta tvrdnja potkrijepljena je statistikom, piše Pobjeda.

– Od 2015. do 2017. godine opštine u Crnoj Gori su isplatile na ime odštete za ugrize pasa 457.447 eura, dok je u 2018. i 2019. godini isplaćen 540.471 euro bez sudskih troškova koji su iznosili 117.886 eura. Prema informacijama dobijenim od Instituta za javno zdravlje u 2018. su odrađena 262 postekspozicijska tretmana (PEP) – piše u dokumentu.

Iz Uprave konstatuju da je to što se značajno ne smanjuje broj ujeda jedan od indikatora da lokalne uprave nijesu efikasno, odnosno, u dovoljnoj mjeri sprovodile mjere i aktivnosti na kontroli populacije, kako vlasničkih tako i pasa lutalica.

Naglašava se da je u skladu s Akcionim planom obaveza lokalnih uprava da do četvrtog kvartala donesu planove za kontrolu pasa, a da Upravi zaključno sa prvim kvartalom dostave izvještaje o sprovođenju aktivnosti. To su uradile samo šest, od 24 lokalne uprave.

Sistem identifikacije i registracije pasa u Crnoj Gori je uspostavljen 2019. godine.

– Doprinio je ključnim promjenama, posebno onim koje se odnose na odgovorno ponašanje vlasnika, a očekuje se da će uticati na smanjenje broja napuštenih pasa. Nažalost, zbog sajber napada na servere Vlade u avgustu 2022. godine, isključeni su i serveri Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove čime je, između ostalog, onemogućeni unos podataka u Registar kućnih ljubimaca i dostupnost podataka i evidencija iz tog registra kad su u pitanju broj kućnih ljubimaca-pasa, podaci o vlasniku, broju mikročipova i sl. U Registar objekata iz oblasti zaštite dobrobiti životinja, koji vodi Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, do 31. decembra 2022. godine upisano je pet objekata za privremeni smještaj kućnih ljubimaca (pansion), šest za higijenu i eksterijerno uljepšavanje, šest odgajivačnica namijenjenih reprodukciji u komercijalne svrhe sa tri i više rasplodnih ženki (sa privremenim rješenjima jer se objekat nalazi u proceduri otklanjanja nedostataka) – navedeno je u Izvještaju.

SKLONIŠTA

Registrovano je 13 skloništa u devet opština: Podgorica, Herceg Novi, Budva, Berane, Kotor, Nikšić, Pljevlja, Danilovgrad i Ulcinj. Nijma upravljaju: lokalna komunalna preduzeća u osam skloništa (sklonište u Kotoru su osnovale i finansiraju opštine Kotor i Tivat), civilni sektor pet: Podgorica, Danilovgrad i Ulcinj.

Upisan je jedan objekat za obuku pasa, 28 za prodaju kućnih ljubimaca, a dva prevoznika za prevoz kućnih ljubimaca. Kroz javne pozive za podršku projektima civilnog sektora koji se bave zaštitom dobrobiti životinja, od 2018. do 2022. godine iz budžeta države je opredijeljeno 40.000 eura, a realizovano je 18.000.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content