Ugostiteljima podižu stopu PDV sa 7 na 21 odsto

Piše: Objavljeno: 15/12/2023
featured image

To je novi udar na turističku privredu, izjavio predsjednik Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović i istakao da su uputili Vladi inicijativu za odlaganje ove odredbe, s obzirom na to da su već prodali kapacitete za zimsku i ljetnju sezonu

Vlada je odlučila da stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) u ugostiteljstvu poveća sa sedam na 21 odsto i time je vrati na nivo na kome je bila prije tri godine. Do smanjenja stope PDV-a ugostiteljstvu 2020. godine je došlo kao dio vladinih mjera za podršku privredi prije tri godine.

Udar

Ta je najava naišla na negodovanje turističke privrede, čiji je predstavnici smatraju još jednim udarom na njihovu djelatnost. Kako je Pobjedi kazao predsjednik Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović, uputili su inicijativu Ministarstvu finansija za odlaganje ove odredbe, s obzirom na to da su već prodali kapacitete za zimsku i ljetnju sezonu.

– Sada trebamo da u već prodate aranžmane ukalkulišemo nove namete, što smatram da je nemoguće. Ovo je udar na turističku privredu s obzirom da smo u prethodnom periodu imali izraženu inflaciju, rast zarada i povećanja troškova u nabavci. Još jedan ovakav udar teško će izdržati turistička privreda – kazao je Jovović.

On podsjeća da su turistički poslenici razmatrali informaciju da će se snižena stopa PDV na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe u svim objektima za pružanje ugostiteljskih usluga, primjenjivati do kraja ove godine.

– Izmjenom Zakona o PDV u januaru ove godine uvodi se ograničenje u primjeni ove mjere do kraja godine i po navodima predstavnika turističke privrede, omogućava korišćenje ove poreske pogodnosti samo za restorane i dostavu hrane (ketering). Dakle, stimuliše se prodaja hrane putem dostave, a destimuliše se prodaja hrane u hotelima i drugim ugostiteljstkim objektima, što dodatno ugrožava poslovni ambijent, posebno kada je riječ o razvoju elitnog turizma – kazao je Jovović dodajući da u takvom poslovnom ambijentu, uz visoke nabavne cijene prehrambenih proizvoda, ugostitelji i hotelijeri u Crnoj Gori ne mogu kreirati konkurentne cijene krajnjem gostu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content