U Herceg Novom trenutno boravi oko 28.500 registrovanih gostiju, velika popunjenost hotela sve do sredine decembra

Piše: Objavljeno: 30/08/2023
featured image

Prema podacima lokalne turističke organizacije u Herceg Novom trenutno boravi oko 28.500 registrovanih gostiju, što je 13% više nego prethodne godine u istom periodu. Uprkos tome što ukazuju da je špic sezone ove godine počeo nešto kasnije, u Turističkoj organizaciji opštine Herceg Novi su zadovoljni dosadašnjim rezultatima. 

“Zaista imamo uspješnu glavnu turističku sezonu gdje tradicionalno prednjače gosti iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, ali imamo sve veći broj dolazaka iz zapadne Evrope, kako u glavnoj sezoni, tako i u predsezoni i postsezoni. Imali smo konstantan porast gostiju sa zapadnoevropskog tržišta od marta mjeseca zaključno sa junom. To je uslovljeno i ponudom kada je riječ o smještajnim kapacitetima i hotelima od četiri, i više zvjezdica u Herceg Novom, ali naravno i ostalim sadržajima koje ovaj grad može da ponudi,” kazala je direktorica TO Herceg Novi, Milja Vitorović. 

Aktuelnom glavnom turističkom sezonom zadovljini su i u Opštini Herceg Novi i njenom Sekretarijatu za turizam, ekonomski razvoj i investicije, ali ipak ukazuju na značajne probleme koji muče ovaj primorski grad i savjetuju da se sa više konteksta pristupa brojkama koje govore o uspješnosti turističke sezone na državnom nivou. 

“Prihodi od turizma za prvih šest mjeseci ove godine su 453 miliona eura, što je 78% više nego u istom periodu 2019. godine. Nemamo sve podatke za jul i avgust, pa je rano ulaziti u analize, čeka nas još septembar i četvrti kvartal. Prema dostupnim podacima, ljetnja turistička sezona je bolja nego 2022. godine. Međutim, u zvaničnoj statistici Monstata Rusi i Ukrajinci koji žive ovdje se tretiraju kao turisti. Oni čine 10% populacije i imaju ogroman učinak na ekonomske pokazatelje pa sve treba uzeti sa dozom rezerve… 

Gastronomska ponuda u Herceg Novom je znatno bolja nego ranijih godina, ali i dalje nije na poželjnom nivou. Zadovoljan sam sa turističkom sezonom, ali znam da Heceg Novi može znatno bolje. Nas dave problemi HTP Boke, Instituta Igalo i Bolnice Meljine. O saobraćajnim gužvama na državnoj cesti i graničnim prelazima više nema smisla da pričamo,” ispričao je sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije u Opštini Herceg Novi, Nenad Vitomirović.

Zbog takvih izazova, prioritet Sekretarijata je da omogući nesmetano funkcionisanje privrede, efektivnost i efikasnost u rješavanju zahtjeva privrednika. Vitomirović podsjeća da su pokrenuli Plan razvoja turizma, kako bi planski nastavili sa razvojem turizma shodno globalnim promjenama, kako aktuelnim, tako i onim iz 2020. godine koje su iz korijena promijenile način na koji se gledalo na turizam. Jedan od mnogih projekata kojim Opština Herceg Novi prati globalne trendove i ispunjava potrebe velike baze turista jeste izgradnja panoramske žičare na Žvinjama, koja bi, prema najava, trebala postati dio atraktivne ponude za turističku sezonu 2025. godine. Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content