Trgovci ne obilježavaju proizvode Brajevim pismom iako su u obavezi da to čine

Piše: Objavljeno: 15/03/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Disrkiminacija potrošača oštećenog vida događa se svakodnevno, naročito zbog toga što se adekvatno ne primjenjuje obaveza obilježavanja proizvoda i Brajevim pismom, a što je predviđeno Zakonom o zaštiti potrošača, saopšteno je iz Saveza slijepih.

Na dan prava potrošača, 15. marta iz te organizacije, ukazali su na ključne probleme koji se tiču prava potrošača oštećenog vida.

“Napominjemo da se Zakon o zaštiti potrošača i Pravilnik o isticanju obavještenja o robi na Brajevom pismu i dalje dosljedno ne primjenjuju, a što potvrđuju brojni slučajevi diskriminacije. Stoga, veliki broj trgovaca tek nakon opomene, odnosno kažnjavanja od strane inspekcijskih organa ispoštuje obavezu obilježavanja proizvoda informacijama na Brajevom pismu”, kažu iz Saveza slijepih.

Za punih šest godina, otkako je počela primjena ovih propisa, obilježeno je oko osam i po miliona proizvoda, piše rtcg.me.

“Koristimo priliku da apelujemo i na inspekcijske organe da u sklopu svog redovnog rada, vrše kontrolu svih maloprodajnih objekata i trgovačkih lanaca, a ne da postupaju isključivo po prijavama potrošača oštećenog vida”, ističu u saopštenju.

Nezadovoljni su zbog, kako navode, nepotpune primjene Zakona, ali ističu da je Ministarstvo ekonomskog razvoja tokom 2021. godine postupilo po Mišljenju i preporukama Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i izmijenilo prethodni Pravilnik, “otklanjajući norme diskriminatornog karaktera koje su do tada bile na snazi, što predstavlja primjer dobre prakse”.

“Iako trenutnom listom proizvoda nijesmo u potpunosti zadovoljni, zabrinjava to što crnogorski trgovci ni tako suženu listu uglavnom ne poštuju i samo kad su primorani pristupaju obilježavanju proizvoda Brajevim pismom”, zaključuju u saopštenju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content