Svjetski dan knjige

Piše: Objavljeno: 23/04/2021
featured image

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine. Odluka je donijeta na Generalnoj konferenciji u Parizu 1995.godine. Odlučeno je da se ovaj dan obilježava na današnji dan, jer je tada godišnjica smrti Šekspira, smrti Migela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege, a takođe i rođenja Vladimira Nabokova.

Iako se dan knjige i autorskih prava obilježava u većem dijelu svijeta od 1995. godine, u Španiji se obilježava još od 1926. godine kao dio proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gdje je tradicija da muškarci poklanjanju ruže, a žene donose knjige.

U Velikoj Britaniji, odakle je Šekspir, ovaj praznik se slavi 14. marta, kako bi se izbjeglo poklapanje sa Uskrsom, a svake godine veliki brendovi ovaj dan obilježavaju na različite načine.

Jedan od najposjećenijih sajtova – Amazon, nudi 10 besplatnih elektronskih knjiga, kako bi proslavili Svjetski dan knjiga i podstakli ljude da što više čitaju.

Obilježavanje Svjetskog dana knjiga i autorskih prava biće drugačije nego prethodnih godina, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju.

Ovaj dan je i prilika da se podsjetimo na značaj knjige, jedne od najvažnijih civilizacijskih tekovina, spone kojom se prenose iskustva i uljepšava život, i zahvalimo knjizi, koja je istrajavala zajedno uz čovjeka i bila oslonac u najtežim istorijskim trenucima.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava