Sveti Stefan hoteli u finansijskim problemima: Najavljuju mogućnost raskida ugovora

Piše: Objavljeno: 05/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Kompanija Sveti Stefan hoteli AD Budva (SSH) će, ukoliko kompanija Adriatik propertis (AP) uskoro ne izmiri zakupninu za Sveti Stefan za treći i četvrti kvartal, inicirati vanrednu skupštinu, na kojoj bi akcionari trebalo da odluče da li će raskinuti ugovor o zakupu sa ovom kompanijom ili eventualno predložiti druge modalitete – odluka je odbora direktora SSH.

U saopštenju koje potpisuje predsjednica borda direktora Milica Kažanegra i izvršni direktor Nikola Plamenac se navodi da je likvidnost SSH, koji je osnovan radi izdavanja imovine AP-u, dovedena u pitanje zbog neplaćanja rente. Ova kompanija je u većinskom vlasništvu Vlade, Fonda PIO i Zavoda za zapošljavanje, a hotel Sveti Stefan nije otvoren već tri godine, piše Pobjeda.

– Zakupac nije izvršio uplatu zakupa u cjelosti prema dostavljenim fakturama za sva četiri kvartala u 2022. godini, te se radi naplate razlike vodi postupak pred Privrednim sudom.

Neplaćanjem faktura SSH ne ostvaruje nikakav novčani priliv i postojeće obaveze ispunjava isključivo iz rezervi likvidnosti akumuliranih u prethodnom periodu. Od velike važnosti je i da se pred Arbitražnim sudom u Londonu vodi postupak i da u ovom momentu nije izvjesno koliko će do okončanja postupaka SSH biti u obavezi da izdvoji novčanih sredstava za troškove Arbitražnog suda – navode u saopštenju.

Postupak pred Privrednim sudom je bio zaustavljen, jer su iz AP-a tražili da se utvrdi ko je nadležan za ovaj postupak, tvrdeći da je to arbitraža u Londonu. Ukazivali su da nijesu u ugovornom odnosu sa SSH, već da su ugovor o zakupu sklopili sa tadašnjim Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Budvanskom rivijerom, iz koje su izdvojeni SSH. Spor je nastao oko tumačenja da li je PDV uključen u cijenu zakupa, što iz AP-a tvrde da jeste.

Iz SSH ukazuju da su naplatu pokrenuli nakon inspekcijskog nadzora Uprave prihoda i carina (UPC) koja je korigovala obračun i plaćeni PDV za 94 hiljade i porez na dobit za 23 hiljade eura. Predočeno im je, kako navode, da su pogrešno obračunavali PDV, te da je iznos zakupnine neto iznos, a njihova obaveza da na njega obračunavaju PDV. Ne spore da su ranije fakturisali sa preračunatim PDV-om u okviru ugovorne zakupnine i plaćali državi porez. Tvrde da je aneksom ugovora precizirano da je zakupnina u neto iznosu, te da je dosadašnja praksa Budvanske rivijere bila pogrešna, što je utvrdio i UPC.

AP je pred arbitražom u Londonu tražio odštetu od 100 miliona eura zbog kršenja ugovora, a tužbom je uzvratila i država, kojoj je odbijen zahtjev da se hotel otvori prošle godine. U maju je bivši premijer Dritan Abazović objavio da se sastao sa vlasnikom AP Petrosom Statisom, direktorom AP Goranom Bencunom i predstavnicima Opštine Budva, Morskog dobra i SSH te da je postignut dogovor da se Sveti Stefan otvori za proteklu ljetnju sezonu. Ipak, Sveti Stefan je bio otvoren samo za turistički obilazak.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content