Srbija, Mađarska i Bugarska: Zajednička deklaracija za odbranu porodičnih vrijednosti

Piše: Objavljeno: 05/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Predsjednici Srbije, Bugarske i Mađarske objavili su zajedničku deklaraciju za odbranu porodičnih vrijednosti kojom su, kako su naveli, “digli glas za značaj porodice u današnjem svijetu”.

“Uvjereni smo da su porodice temelj našeg društva, izvor naših vrijednosti i snaga naših nacija”, naveli su u novogodišnjoj deklaraciji Aleksandar Vučić, Rumen Radev i Katalin Novak.

U deklaraciji objavljenoj prvog dana nove godine na veb stranici predsjedništva Mađarske, troje predsjednika okupljenih u Mrežu predsjednika naklonjenih porodici navode da “porodica pruža podršku, vođstvo i ljubav i oblikuje karakter i identitet”, prenosi rtcg.me.

“Porodica je i najbolja sredina za odgajanje djece, koja određuju puteve naših naroda i oblikuje budućnost naše planete. Jake porodice garantuju kulturu odgovornosti koja doprinosi održivosti i smanjuje prijetnje klimatskih promjena”, dodaje se u tekstu koji su prenijeli i bugarski mediji.

Potpisnici deklaracije izrazili su uvjerenje da “porodice zaslužuju zaštitu, pomoć i priznanje od strane država i društava” naglasivši da snažno podržavaju “politike koje promovišu dobrobit porodica i jačaju porodičnu koheziju, pružaju podsticajno okruženje za zasnivanje porodice, omogućavaju ženama da se ostvare i kao majke i kao profesionalci, podržavaju one kojima je to potrebno i obezbjeđuju sigurnu budućnost za djecu”.

Uz novogodišnje čestitke i ocjenu da je “početak svake godine pravi trenutak da se uči iz prošlosti i planira budućnost, da se obnove optimizam i nada”, predsjednici Bugarske, Mađarske i Srbije pozvali su građane svojih zemalja da “i u Novoj godini nastave da njeguju porodicu kao najvažniju instituciju” u društvu.

Objavljivanje zajedničke deklaracije inicirala je mađarska predsjednica Katlin Novak, kao rezime razgovora vođenih tokom Demografskog samita u Budimpešti u septembru 2023.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content