S&P 500 indeks pao na početku godine

Piše: Objavljeno: 03/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Na Wall Streetu su u utorak, prvog dana trgovanja u novoj godini, S&P 500 i Nasdaq indeks pali, pod pritiskom pada cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, dok je Dow Jones blago porastao.

Dow Jones ojačao je 0,07 odsto na 37.715 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,57 odsto na 4.742 boda, a Nasdaq indeks 1,63 odsto na 14.765 bodova.

Među najvećim je gubitnicama bila dionica Applea, kojoj je cijena pala gotovo četiri odsto, nakon što su analitičari Barclaysa smanjili preporuku za tu dionicu zbog slabije prodaje iPhonea, prenosi seebiz.

Znatno su pale i cijene dionica nekoliko drugih tehnoloških divova, kao što su Nvidia, Advanced Micro Devices, Alphabet i Microsoft.U prošloj je godini upravo rast cijena u tehnološkom sektoru najviše zaslužan za skok S&P 500 indeksa 24, a Nasdaqa 43 odsto.

To se zahvaljuje postupnom popuštanju inflacije i usporavanju rasta privrede. Zbog toga je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) najvjerovatnije završila ciklus povećanja kamatnih stopa, pa ove godine slijedi smanjenje kamata.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će, uprkos agresivnom povećanju kamata posljednjih godina, privreda izbjeći recesiju.Zahvaljujući tome, krajem prošle godine Dow Jones dostignuo je rekordan nivo, dok se S&P 500 tom nivou primaknuo na manje od jedan odsto.

„Ulagači su zadovoljni zbog snažnog rasta tržišta krajem prošle godine i popustljivih poruka Feda. Pozitivno je što bi se, čini se, mogla izbjeći recesija. No, to još ne znači da smo izašli iz šume. Čak i uz postupno smanjenje kamata Feda, monetarna politika biće čvrsta i usporavati ekonomsku aktivnost”, kazao je strateg u firmi Glenmede, Jason Pride.

Stoga će u fokusu ulagača ove sedmice biti objava zapisnika s posljednje sjednice čelnika Feda u decembru, koji bi mogao dati detaljnije smjernice po pitanju monetarne politike.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji oko 70 odsto izgleda da će Fed početi smanjivati kamatne stope već u martu.I na evropskim berzama se trgovalo oprezno.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 odsto, na 7.721 bod, a pariski CAC 0,16 odsto, na 4.530 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,11 odsto, na 16.769 bodova.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)