Smanjiće kamatne stope!

Piše: Objavljeno: 17/04/2024
featured image

Evropska centralna banka (ECB) odlučna je da smanji kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima, saopštila je njena predsjednica Kristin Lagarde.

Lagarde je rekla da će ECB “vrlo pomno” pratiti cijene nafte usred rasta strahova od prelijevanja sukoba na Bliskom istoku. Međutim, od iranskog avio napada bez presedana na Izrael tokom vikenda, rekla je da je reakcija na cijenu nafte bila “relativno umjerena”, prenosi SEEbiz.

Njeni komentari dolaze odmah nakon što je centralna banka dala najjasniji znak do sada da bi mogla početi da snižava kamatne stope tokom sastanka u junu.

“Posmatramo dezinflatorni proces koji se kreće u skladu s našim očekivanjima”, rekla je Lagarde na marginama proljećnih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ona je dodala da je potrebno da se izgradi malo više povjerenja u dezinflatorni proces.

“Ako se on bude kretao u skladu sa našim očekivanjima, ako nemamo veliki šok u razvoju, idemo prema trenutku u kojem ćemo morati da ublažimo restriktivnu monetarnu politiku“, rekla je Lagarde.

Ona je ponovila da ukoliko se ne razvije dodatni šok, biće vrijeme da se restriktivna monetarna politika ublaži u razumno kratkom roku.

ECB je u četvrtak zadržala rekordno visoke kamatne stope na petom uzastopnom sastanku, ali je signalizirala da hlađenje inflacije znači da bi uskoro mogle početi da se smanjuju.

Za razliku od prethodnog izraza, ECB je najavila da bi “bilo prikladno” da smanji svoju kamatnu stopu na depozite od četiri odsto ako bi temeljni pritisci na cijene i uticaj prethodnih povećanja kamata podstakli povjerenje da se inflacija vraća prema ciljanih dva odsto “na trajan način.”

Centralna banka prethodno nije direktno spomenula labavljenje monetarne politike u svojim prethodnim saopštenjima.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content