Šimun: Veća sredstva da povećaju kvalitet zdravstvene usluge

Piše: Objavljeno: 01/12/2023
featured image

Foto: rtcg.me

Ministar zdravlja Vojislav Šimun saopštio je da je cilj da veća budžetska sredstva za zdravstvo povećaju kvalitet zdravstvene usluge.

U “Linku” Radija Crne Gore je istakao da se pravi strategija razvoja kadra u zdravstvu, te da se mapira čitavi sistem. Ministar je poručio i smjena na čelu zdravstvenih ustanova ne bi trebalo da bude tek da bi bilo promjena.

Ministar je naglasio da je zdravstveni sitem je veliki, kompleksan i da, kao i drugim državama, nije idealan. Analizom se izvdojilo nekoliko prioritetnih tačaka, piše rtcg.me.

“Pravimo strategiju razvoja kadra za nerednih deset godina i mapiramo čitavi sistem.  Činjenično stanje, odnosno neulaganje u infrastrukturu, je uzelo maha, znamo kada su građene posljednje bolnice, tako da ćemo ići u renoviranje i proširenje kapaciteta tamo gdje je moguće, ali i građenje novih objekata…”

Nepostojanje protokola, ističe Šimun, takođe je važna stavka po pitanju kvaliteta usluge. Protokol, kako je kazao, štiti pacijenta i ljekara, daje monitoring usluge i daje mogućnost da se na adekvatan način reaguje… 

Posebno je napomenuo loš nivo digitalizacije.

“Nama je cinj da naprvaimo integrisan zdravstveni sistem, to je u osnovi regforme sistema ali i primarne zdravstvene zaštite”

Distribucija ljekova takođe je u fokusu novog Ministarstva. 

“Redukovanje potrošnje je još jedna od aktivnosti. Bitno je da ojačamo primarnu zdravstvenu zaštitu, ali i da radimo na preventivi”, istakao je sagovornik Radija. 

Problemi u Bolnici Meljine

Ministar zdravlja je kazao da je informisan o problemima u Bolnici Meljine, te da je zatražen spisak esencijalne medicinske opreme da bi proces rada i kvalitet bili kontinuirani.

Problem su, kako je dodao, imovinsko-pravni sporovi, i to što bolnica nije u svojini države.

Upoznat je i da problematikom da prethodni vlasnik nije ulagao u infrastrukturu kako je bilo i predviđeno.

“Već smo izdali nalog KBC Kotor da obezbijedi lož ulje za ovu godinu. Alocirana su sredstva iz Fonda i na taj način za ovu sezonu premosti. Problem ulaganja u infrastrukturu bio bio problematičan za državu. Ako bi imovisnko-pravni spor bio riješen negativno po državu, ne bismo mogli da povratimo sredstva. Ulažemo u mobilno, što bi se moglo povući u KBC Kotor”, istakao je Šimun u “Linku”.

Institu Igalo takođe je od izuzetnog državnog interesa. Kako je naglasio, Vlada se bavi posebno tim pitanjem i kreirana je radna grupa.

“Preduzeti koraci – radi se fizibiliti studija, a novi korak je da se od menadžmenta zatraži novi presjek stanja. U intersu nam je da obezbijedimo kvalitet zdravstvene ustanove i sačuvamo Institut”, rekao je ministar. 

 Liste čekanja sistemski problem

Šimun je ocijenio da su liste čekalja u bolnicama veliki problem, te da postoji niz nelogičnosti. To se, poručio je, može riješiti i kadriranjem. I sistem zakazivanja, dodao je, mora biti trasparentniji.

“Ljekari iz primarne zaštite moraju imati veća ovlašćenja, a manje adminstracije. Jedna od solucija je uvođenje farmaceuta u terapijski put pacijenta, kako bi se primarna zaštita i ljekari rasteretila. Jedna od mogućnosti je smjensi rad koji bi dodatno rasteretio sistem, ali je neophodan kvalitetan informacioni sistem koji će imati inpute i od privatnog zdravstevog sistema i omogućiti da bolje ‘šešljamo’ te liste čekanja”, rekao je ministar. 

Javno-privatno partnerstvo, naglasio je, mora biti stratšeko pitanje, ali da ne ugrožava interes javnog zdravstva. 

“Taj proces treba osnažiti posebno sa ustanovama koje imaju određeni standard i mora biti transparentan.”

Transpantacije od naredne godine

 Ministar je istakao da su na sastanku predstavnika KCCG i Ministarstva finansija usaglašene ugovorne obaveze sa klinikom u Minhenu koja će obezbijediti edukaciju kadra.

“Već na proljeće idu naši timovi na edukaciju i nadam se da će već naredne godine biti u mogućnosti da rade transpentacije”, rekao je Šimun. 

Politiku svesti na minimum

Na pitanje o smjenama i novim imenovanjima u zdravstvu, ministar je kazao da se promjene ne smiju vršiti po svaku cijenu.

“Smatram da je politika mora biti svedena na najmanju moguću mjeru u zdravstvu. Neću gledati da vršim smjene tek da bude promjena. Treba oslušnuti i sistem i zaposlene i promjene se ne smiju vršiti po svaku cijenu. Ustanove treba da vode ljudi sa personalnim i profesionalnim inegegritetom, a nama je neophodno da se pojedinim mjestima vrati ugled”, rekao je ministar u “Linku”.

Dodao je da će se zalagati da budžet za zdravstvo bude i dalje prioritet Vlade.

“Budžet eksponencijalno raste posljednjih godina, sada je zatražen od skoro 490 miliona. Nijesam siguran da će biti ispoštovan, ali će biti najveći do sada. Cilj je i da veća budžetska sredstva povećaju i kvalitet zdravstvene usluge.”

Šimun je saopštio i da je u toku tenderska procedura za povratak stomatoloških ordinacija u školama, te da se početak tog projekta očekuje početkom ili sredinom sljedeće školske godine.  

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content