Sektor trgovine kripto valutama plodno tlo za skrivanje imovine

Piše: Objavljeno: 03/02/2024
featured image

Nijesmo imali toliko loše zakone koji uređuju oblast sprečavanja pranja novca, koliko je bila katastrofalna njihova primjena, odnosno koliko je vidljivo odsustvo rezultata, saopštio je za Portal RTCG direktor istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac. On je za portal javnog servisa komentarisao izvještaj Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma – Manival u kojem se, između ostalog, navodi da su crnogorske institucije pokazale da dobro razumiju kako se pranje novca dešava u zemlji, ali je broj istraga ograničen a i broj osuda za pranje novca je takođe nizak.

Milovac je posebno upozorio da postoje podaci koji govore da neki pripadnici kriminalnih struktura posjeduju kriptovalute. 

“Ono što može da postane takođe veliki problem kada je u pitanju prikrivanje porijekla novca jesu kriptovalute i za pretpostaviti je da one mogu biti nuđene kao izgovor onda kada se ne može objasniti značajna imovina. Podsjetiću vas na jedno od posljednjih istraživanja MANS-a, kada nam je bivši obavještajac, Duško Golubović, upravo rudarenje bitkoina, ponudio kao jedno od opravdanja za značajnu imovinu koja je registrovana na njegovo ime”, kaže Milovac.

Komentarišući navode da kriminalne grupe prihode od šverca droge i duvana pokušavaju da najčešće preko sektora nekretnina i igara na sreću ubace u legalne tokove, Milovac kaže da poslednji izvještaj Manivala za Crnu Goru zaista izdvaja te sektore kao posebno osjetljive, odnosno pogodne za pranje novca, ali i sektor bankarstva i takozvanih posrednika za osnivanje i registraciju kompanija.

“Posebno se podvlači sektor takozvanog e-gamblinga, odnosno online klađenja koje je takođe u ekspanziji u Crnoj Gori. Izvještaj Manivala ukazuje i na neke podatke koji govore da pripadnici kriminalnih struktura posjeduju kriptovalute. Ipak, ono što možemo vidjeti golim okom jeste do koje mjere je sumnjivi novac oblikovao prije svega crnogorsku obalu i posljednih godina se seli i na sjever Crne Gore”, istakao je Milovac.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content