Raičević: Sve je prošlo onako kako smo zamislili

Piše: Objavljeno: 11/10/2021
featured image

Završni dan VII internacionalnog sajma knjiga Podgorica protekao u znaku razgovora o koreolaciji proze i prevodilaštva.

Prateći program je jedno od prepoznatljivih obilježja sajma, kako su naveli organizatori, pa je tako juče o prozi i prevodilaštvu govorila Maša Dabić i Jelena Knežević.

U nastavku programa predstavljena je knjiga beogradskog sociologa Jova Bakića “Evropska krajnja desnica” koja predstavlja analizu desničarskih partija i pokreta u Evropi nakon drugog svjetskog rata. Učesnici uz autora su  Zoran Hamović i Janko Ljumović.

Nedavno objavljen roman “Greta”Faruka Šehića koji je svojevrsna književna rekonstrukcija svijeta nestalog u vremenu promovisan je 14h, a razgovor sa autorom vodila je Dragana Erjavšek.

U 17 h o poeziji Marka Pogačara govorila je Dragana Tripković.

Za sam kraj priređena je promocija monografije posvećene Iliji Šoškiću na kojoj je pored urednica Dragice Čakić i Nele Gligorović, učestvovala i sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović i umjetnik Ilija Šoškić.

Umjetnički direktor sajma zadovoljan organizacijom.

“Utisci su savršeni, i sve je prošlo onako kako smo zamislili. Ono što bih istakao kao jako bitno je to da su gosti iz inostranstva zadovoljni”, kazao je Raičević.

On je istakao da je ovogodišnji program bio jako šarenolik, sa mnoštvom regionalnih pisaca, pa čak i Evrope, te navodi, da je ovogodišnji sajam bio za neku noviju publiku, modernijeg izraza.

“ Imali smo program koji je definitvno za savremenu publiku. Prvenstveno mislim na savremeni izraz, i ono što su neki trendovi u Evropi i regionu.To je bio moj cilj, i čini mi se da je to ispunjeno”, rekao je on.

Raičević je kaza da su, u poređenju sa prošlom godinom, zahvaljujući vakcinaciji, imali manje problema oko same organizacije sajma.

“ Prošle godine niko iz inostranstva nije smio da dođe, jer su njihove Vlade zabranjivale putovanja. Ipak je teško, jer smo na Balkanu i korona je razrušila mnoge avio- linije, a direktne linije su veoma rijetke, i to je bila otežavajuća okolnost. Međutim, i pored toga, ovaj program je u ogromnoj mjeri ono što sam ja zamislio” , poručio je Raičević.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava