Radulović za ukidanje bonusa u državnim preduzećima

Piše: Objavljeno: 04/02/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Nakon što je prošle sedmice ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović stopirao isplatu bonusa upravi Barske plovidbe iz nevladinog sektora pozdravili su taj potez, ali očekuju od ministra da se tu ne zaustavlja. Poručuju da je neophodno da se uvede red u državnim preduzećima što Radulović obećava.

Nije praksa da se javno dijele bonusi u državnim preduzećima, ali se dijele tajno. Jednu takvu tajnu Odbora direktora i menadžmenta Barske plovidbe osujetio je ministar saobraćaja, i regovao piše rtcg.me.

“Meni je neprihvatljivo da firma koja ne izmiruje svoje obaveze, isplaćuje sebi bonuse, zato sam poslao mail”, kazao je ministar saobraćaja Filip Radulović.

Takvu ministrovu odluku pozdravljaju iz Instituta Alternativa.

“Svakako je dobro što je ministar u ovom slučaju spriječio da se nešto što je neracionalna potrošnja da se spriječi, ipak tužna istina je da direktori nemaju obavezu da poslušaju”, kazao je Marko Sošić iz Instituta Alternativa.

Ali su poslušali i odluku o isplati bonusa nakon intervencija Radulovića stavili van snage.

To je za TVCG u telefonskom razgovoru potvrdio predsjednik Odbora direktora Barske plovidbe Miloš Raičević.

Slično se dešavalo u Monteputu 2018. i Montenegrobonusu 2020. S tim što se o tome samo pisalo.

Da se praksa ponavlja, razlog su, smatra Sošić, neuređena pravila kako se u državnim preduzećima formiraju zarade, a na osnovu čega se mogu dijeliti bonusi.

“Dodjela ad-hok bonusa i uvođenje u ugovore je ostavljena diskreciji upravljačke strukture, tako da država kao vlasnik nema uticaja na to kako će ti ugovori izgledati, ako će se dijeliti otpremnine”, kazao je Marko Sošić iz Instituta Alternativa.

“Nenormalno je za mene da prihvatim da neko hoće sebi da isplati bonus kad znamo da za šest mjeseci ne mogu da izmire dug prema Exim banci i da će država morati da preuzme taj dug i isplati tu ratu”, kazao je ministar saobraćaja Filip Radulović.

Zato Sošić predlaže da se uvede red u državnim preduzećima. Što Radulović i obećava.

,,Naša poruka ministru i vladi je da od ovih ad-hok akcija se mogu imati kratkoročne koristi, ali i ne mora. Oni se moraju baviti sistemom i moraju narednom ministru i vladi ostaviti takav sistem, u kojem odluka o tome da li će odbor direktora imati bonus, mora biti uređeno zakonom, smjernicima i biti pod većom pažnjom onih čije je to preduzeće, u ovom slučaju državi”, kazao je Sošić.

“Promijenićemo pravila, moj lični stav je da se ne trebaju isplaćivati bonusi u firmama koje su u mojoj nadležnosti, oni imaju naknadu za svoj rad”, kazao je ministar Radulović.

A za nerad i loše rezultate bi, poručuje Sošić, logičan potez bio smjena odgovornih, ako već ne postoji poslovna etika.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content