Protest u Ulcinju: Barke bez luke, a za ribare nema novca ni u rekordnom agrobudžetu

Piše: Objavljeno: 26/12/2023
featured image

Foto: Wikipedia

Ribari u Ulcinju ne mogu u izlov ribe. Zbog malog gaza na izlazu iz Port Milene, 10-15 centimetara vode, ribarske barke po ko zna koji put nisu u funkciji, piše Primorski portal.

Ulcinjski ribari muku muče, a problem nije od juče. Davno obećana ribarska luka i dalje je samo prazna priča baš kao i ribarske mreže poslednja dva mjeseca. A riba je ribarima izvor egzistencije.

Predsjednik Udruženja profesionalnih ribara iz Ulcinja Ivo Knežević podsjeća da ovo udruženje ima 60 članova, i najbrojniji su u Crnoj Gori.

“Danas smo održali protest. Imamo podršku i sportskih ribolovaca. Tražimo od resornog ministarstva poljoprivrede da konačno sagledaju i riješe probleme sa kojim se suočavaju ribari u Ulcinju. Produbljivanje gaza nije nemogući posao, ali zbog ovoga ribari su u nemogućnosti da zarade koru hljeba. Crna Gor i dalje ima otvoreno poglavlje 13. a ne mogu ga zatvoriti dok ne riješe ključne probleme za ribarstvo- ribarsku luku. To smo u više navrata ukazivali aktuelnom ministru Jokoviću (Vladimir) koji ni u prethodnoj, a ni u sadašnjoj vladi nije došao i razgovarao sa ribarima u Ulcinju. Zato smo tražili sastanak u ministarstvu odmah nakon praznika”, kazao je Knežević za Primorski portal.

Knežević navodi da ribari u Ulcinju nemaju adekvatnu podršku ni od strane Opštine iako je planirani Budžet za 2024. godinu preko 16 miliona, a iz loklane uprave su najavili rekordna izdavajanja za agrobudžet.

“U agrobudžetu Opštine Ulcinj nema stavke za podršku ribarstvu. Na to smo ukazali i očekujemo da planiraju finansijska sredstva za ovu granu poljoprivrede”, istakao je Knežević uz podsjećanje da Udruženje profesionalnih ribara Ulcinj postoji od 2014.godine.

Ukoliko nadležni u ministarstvu poljoprivrede i Opštini Ulcinj, ne iznađu rješenja za goruće probleme ribara, protesti će, kako kaže Knežević, biti radikalizovani.

U Crnoj Gori ima oko 250 profesionalnih ribara i preko 300 sportskih ribolovaca.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content