Procjena vrijednosti Instituta Igalo završena, rezultati će pokazati realnu vrijednost akcija

Piše: Objavljeno: 17/04/2024
featured image

Foto: Institut Igalo/arhiva

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine završilo je procjenu vrijednosti Instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu koja je od krucijalne važnosti, jer će to pokazati kakva je vrijednost te zdravstvene ustanove a na osnovu toga će se osnovati i nove cijene i vrijednost akcija. Tako se daje mogućnost da se na kompetentan način razgovara sa manjinskim akcionarima.

To je u emisiji “Akcenti”, na TVCG1 rekao potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku Srđan Pavićević.

Govoreći o jako lošoj situaciji u jednoj od najznačajnijih zdravstvenih ustanova koja je i brend naše države, on je kazao da je rješenje na pomolu i da se radi sve da se spasi blago koje ima naša zemlja. Ističe da rade sve i da radnicima isplate plate koje kasne već četiri mjeseca, piše rtcg.me.

“Priča oko Instituta Igalo je dugotrajna priča propadanja, devalvacije vrednosti, urušavanja kvaliteta i paradigma naših prostora, a nakon raspadanja velike države i ona je prošla katarzu. To je bio sinonim kvaliteta i kredibiliteta u medicini, a zatekli smo je na koljenima, preplavljenu problemima. Kad smo napravili Komisiju da riješi probleme, nju su sačinjavali svi resorni ministri koje dotiče tema Igala, predstavnici menadžmenta i Opštine i svi smo bili na velikoj raskrsnici kuda povesti Institut Igalo. Našli smo koncept kako izaći iz krize ali imali smo dilemu da li ići u stečaj ili treba da dobije zvaničnu državnu pomoć koja podrazumijeva paket finansijske pomoći za spas Instituta”, ispričao je Pavićević.

Podsjetio je da su se odlučili za plan spašavanja ove važne zdravstvene ustanove, li da su vrlo vbrzo naišli na nove probleme.

“Taman riješite jedan i pojavi se pet novih. Rješenje je na pomolu, jer posle usvajanja paketa mjera ostalo je da se napravi adekvatna procjena vrednosti Instituta. Na potezu je Ministarstvo kojim rukovodi gospodin Janko Odović i ja sam očekivao sjednicu Komsiije, a procjena je završena koliko sam upoznat i vrednost Instituta je bitan faktor i to treba da se objavi”, naveo je Pavićević.

Na pitanje da li je razgovarao sa jednim od akcionara Žarkom Rakčevićem koji ima oko 27,6 odsto akcija, on je kazao da ima jako lijepu komunikaciju sa njim, te da su i školski drugovi, i da ga cijeni kao ekonomistu i čovjeka.

“Pokušali smo da nađemo rješenje. Pitanje je bilo da li će on sa državom da krene da se spasi Igalo ili da ustupi svoje akcije državi, pa da ona bude vlasnik preko 66 odsto akcija i da Vlada onda sama vodi korake. On je voljan da proda akcije i pet miliona je pominjao cifru, a kao vrstan ekonomista sigurno da je sve uzeo u obzir”, kazao je Pavićević.

Na pitanje što će biti sa zaposlenima kojih ima oko 500, a koji nijesu dobili platu četiri mjeseca, on je rekao da im je zahvalan na strpljenju i hrabrosti da izdrže što su izdržali.

“Paket spašavanja Instituta ide kaskadno, a prva je pomoć malih vrijednosti i ona se ne daje za plate i po zakonu ona može da riješi tekuće probleme u poslovanju. Onda ide paket za spašavanje od deset miliona eura i tu se u okviru šest mjeseci mora održati solventnost samog Instituta – plate, dugovi, oslobađaju se računi koji su blokirani”, pojasnio je Pavićević.

Ako, kako kaže, plan bude zadovoljavajući Agencija za kontrolu konkurencije će da kontroliše taj dokument i u momentu kad ga odobre počinje rekonstrukcija Instituta Igalo.

“Tu se računa promjena načina rada, broja zaposlenih, kvaliteta ponude, pokušaće da se uskladi ponuda sa najnovijim trendovima. Na bazi kvaliteta tog programa imate mogućnost da povlačite mnogo veća sredstva i do 50 miliona eura i onda imate načine da pravite novi brend”, istakao je Pavićević.

Kazao je da rade na tome da isplate jednokratnu pomoć zaposlenima, da im se omogući da ekonomski izdrže dok ne krenu sa primjenom paketa od 10 miliona eura.

“Kad se vrate dugovi, a to je 25 miliona eura tada se tek mogu raditi pripreme za plate. Ne može im se uplatiti ništa jer im je Jugobanka blokirala račun i sve bi otišlo Jugobanci i što bi im bilo uplaćeno”, pojasnio je Pavićević.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content