Privrednicima pogubna ideja o ograničavaju marži

Piše: Objavljeno: 03/03/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Najava Vlade da će naredne sedmice donijeti odluku o ograničavanju marži u trgovini radi poboljšanja životnog standarda, za privrednike je pogubna ideja. Nasuprot tome, građani je jedva čekaju, jer kako kažu, iz mjeseca u mjesec sve više novca izdvajaju za osnovne namirnice.

A rast cijena oko 4.500 proizvoda, Vladinom odlukom, bio bi limitiran. Liste proizvoda za koje se ograničavaju marže podijeljene su u tri grupe, piše rtcg.me.

U prvoj grupi su brašno, šećer, suncokretovo ulje i so, a predviđeno je ograničavanje marži od pet do sedam odsto. U drugoj grupi, predlaže se ograničavanje marži na po deset odsto, a obuhvata 31 kategoriju prehrambenih proizvoda, poput domaćeg sira, flaširane vode, jogurta, krompira, mlijeka, pilećeg i svinjskog mesa, smrznutog voća i povrća…

Treća grupa obuhvata proizvodeza održavanje higijene, a marže se ograničavaju na deset do 15 odsto. U ovoj grupi se nalaze dječije pelene, šampon i kupka za bebe i odrasle, pasta za zube, toalet papir, deterdženti…

Ipak, bivši ministar finansija Goran Đurović smatra da bi ograničavanje marži bio veoma loš potez, a poslodavci poručuju da Vlada time nanijela nemjerljivu štetu privredi. Očekuju dijalog.

Generalni sekretar Crnogorske unije poslodavaca Raško Konjević smatra da bi svaki drugi pristup vlade koja bi bez dijaloga donosila ovakvu odluku bio presedan i narušilo bi tržišne principe i imalo ozbiljne posljedice.

Zamjenik generalnog sekretara Unije poslodavaca Filip Lazović navodi da se radi o ogromnom kontigentu proizvoda.

“To je 4.500 proizvoda, a drugo, to su proizvodi koji se teško mogu podvesti po pojmom osnovne namirnice”, kaže Lazović. 

Bivši ministar finansija Goran Đurović upozorava da se ovo može obiti u glavu, odnosno da možemo doći u situaciju da proizvoda nema na rafovima.

“Da dolazi do otpuštanja radnika, nemaju odakle da ih plate… Doći ćete u situaciju da kompanije ne mogu da se razvijaju i investiraju”, smatra Đurović.

No, konačnu odluku, kako najavljuje ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, Vlada će donijeti nakon dijaloga sa svim stranama.

“Privreda treba da shvati situaciju u društvu, da naši građani sa sve više primanja imaju manju kupovnu moć i da će vlada izaći u susret građanima da im se ne smanjuje kupovna moć”, istakao je on. 

A Unija slobodnih sindikata najavljuje da će podržati Vladinu odluku o ograničavanju marži u trgovini.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content