Predstavljena knjiga ,,Moj Bog-pitajte popa” Dragana Veselinova

Piše: Objavljeno: 26/03/2022
featured image

Promocija knjige “Moj Bog – pitajte popa” autora Dragana Veselinova, okupila je veliki broj ljubitelja pisane riječi u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”, koji su bili u prilici da čuju stav autora, kao i drugih intelektualaca.

Ova knjiga nije plod rada samo dva mjeseca, kazao je Veselinov na promociji.

“Ja sam je pisao dva i po mjeseca, ali iza nje stoje decenije čitanja, razmišljanja, kritike, preispitivanja, rasprava, muka, smijeha i zabrinutosti”, kazao je Veselinov.

On je ovom prilikom iznio je stav da crkva nema odgovor ni na jedno važno socijalno pitanje, te da se pronalaze samo ,,u osloncu na budžet, ratni program osvajanja teriotorija u sadejstvu sa beogradskom Vladom”. Kada, kako je rekao, nestane taj progam, ona će se gubiti…

Kako je kazao, neki zračak svjetlosti postoji, a odnosi se na Crnu Goru i Srbiju. A to je, dodao je on – politička nespretnost u okviru SPC. Istakao je da je mitropolit SPC Joanikije stao uz intervenicju Rusije u Ukrajini, a SPC Patrijaršija u Beogradu je stala u korist odluka Vlade Srbije da glasaju protiv intervencije.

“Sada je došlo do nespretne podjele. Meni se to jako dopada” poručio je Veselinov.

Profesor na Fakultetu političkih nauka dr Srđan Darmanović kazao je da iako smo mislili da živimo u svijetu nauke, odjednom imamo dramatični povratak velikih religija na veliku scenu sa ogromnom silom.

“Crkva je mogla da bude emancipatorska, kao što je bilježi istorija pojedinih zemalja, ili oslobodilačka”, kazao je Darmanović, dodajuči da je Crkva znala da bude i zločinačka sila.

Kako je naveo, zločinci 90-tih i dalje su ikone mnogih društava.

“Da li znamo da je iz krila crkve neko proglašen ratnim zločincem, prije bih rekao da su to njeni junaci na našim prostorima”, kazao je Darmanović.

Veselinov čvrsto stoji na slobodi humanizma – krasi ga renesansna zagledanost u čovjeka i čovječnost, ocijenio je publicista i novinar Pobjede Slobodan Čukić.

,,Bio sam – piše Veselinov – u Patrijaršiji u leto pred rat 1991. godine na sastanku koji je sazvao patrijarh Pavle kada se neslužbeno kalkulisalo da ćemo dobiti skukob sa Hrvatskom sa ne više od 50.000 žrtava. Čuvši to, otišao sam van sa uljudnim pozdravom. Odbio sam da potpišem novi krstaški rat za teritorije sakriven deklaracijom o međudržavnom nacionalnom jedinstvu Srba pod vođstvom srbijanskog Beograda“, kazao je Čukić.

Ovo štivo provocira – ocijenio je prof. dr Ekonomskog fakulteta Veselin Pavićević.

On je podsjetio je da je papa Franjo jednom prilikom rekao da neki ljudi u istoriji nisu vjerovali u Boga, dok oni koji jesu, radili su najgore stvari u njegovo ime.

“Papa Franjo je jednom prilikom rekao: Nije važno vjerovati u Boga, da biste bili dobar čovjek. Tradicionalno vjerovanje u Boga čak je pomalo i zastarjelo. Neko može biti duhovan, ali ne i religiozan. Nije nužno ići u crkvu i davati joj novac. Za mnoge crkva može biti i priroda”, citirao je Pavićević.

Dragan Veselinov je ovo djelo napisao na osnovu svojih politikoloških, ekonomskih i filozofskih istraživanja, gdje je dio nalaza iz njih unosio u svoja predavanja na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu iz Političke ekonomije, Ekonomskih ideologija savremenih verskih sistema i Političkog sistema i privrednog razvoja.

 Izdavač knjige je Nova Pobjeda.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava