Praznična euforija se stišava, a poskupljenja ne jenjavaju

Piše: Objavljeno: 10/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, Shutterstock

Građani negoduju zbog poskupljenja koja su uslijedila u prvim danima 2023. I to osnovnih životnih namirnica, goriva i pojedinih vrsta cigareta. Ekonomski analitičar, Predrag Drecun, poziva državu da, kako kaže, stane na kraj trgovcima koji koriste rast cijena i inflaciju za veću zaradu.

I dok se praznična euforija stišava, poskupljenja ne jenjavaju. I ovaj januar počeli smo s novogodišnjim zeljama, ali i višim cijenama osnovnih životnih namirnica.

Litar ulja, uoči praznika, na akciji mogli ste kupiti za euro i po. Danas ga na rafovima ne može naći ispod 2 eura. Osim ulja u prodavnicama su od 5 do 15 centi skuplji i brašno, hljeb i so. Razlog je što od 1. januara ne važi nulta stopa PDV-a na ove proizvode, pa će se ubuduće oporezivati 7 odsto.

Od početka godine poskupjelo je i gorivo od 3 do 10 centi, a uvećane su i akcize na cigarete pa su pojedine vrste skuplje za 10 centi po paklici, piše rtcg.me.

Nova poskupljenja nijesu iznenadila građane jer su kažu postala skoro svakodnevna ali i gotovo neizdržljiva:

  • Ovo postaje lagano neizdržljivo za nas koji živimo od svoga rada i imamao neka normalna primanja.
  • Penziju su nam, eto, nešto malo povećali, pa nešto malo bolje mogu. Ne može da se prehrani tročlana porodica. To je užas.
  • Ima ljudi koji ne mogu platežno po ovim cijenam nekih mjesec dana da prežive.
  • Malo trpimo, ali tako je to promijeniti ne možemo i tako.

Na promjenu stope PDV-a na osnovne namirnice Vlada se odlučila, nakon što je ocijenjeno da ukidanje poreza od maja prošle godine nije značajnije uticalo na pad cijena tih proizvoda.

Preciznu analizu Ministarstvo finasija trebalo bi da uradi do proljećnog zasijedanja Skupštine, kada će odlučiti hoće li ponovo ukinuti PDV na ove proizvode.

Da li bi to bio ispravan potez, ekonomski analitičar Predrag Drecun nije siguran jer se ukidanjem PDV-a smanjuju budžetski prihodi, a građani kao do sada ne bi značajnije osjetili efekte tih mjera. Zato smatra da rješenje treba tražiti na drugoj strani.

“Naši trgovci vole da koriste ovakve situacije i da nema opravdanja da rastu cijene namirnica kod nas više nego na tržištima sa kojih se uvozi ta roba. Tu se radi o spekulantskim namjerama i tu država mora više da pokaže zube”, smatra Drecun.

Paralelno sa tim, donosioci odluka bi, kaže Drecun, trebalo da se okrenu novom modelu razvoja ekonomije.

“Sa više razvojnih projekata u budžetu za poljoprivredu sa manje socijalnih davanja s kojima ne pravite ekonomsku korist već samo kupujete političke glasove”, dodao je Drecun.

Do tada bi možda i donosioce odluka, ali i sve nas trebalo da zamisli komentar ovog Podgoričanina: 

,,Zašto ne bi mogli da sijemo suncokret, pa da u Baru gdje smo nekad imali uljaru proizvodimo ulje. Zašto stoje njive ne uzorane, zašto ne proizvodimo pšenicu i pravimo brašno, a imamao mlinove.

Dok se to ne desi cijene u prodavnicama diktiraće tržište jer uvozimo i ono što bi mogli da proizvodimo.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content