Popust za redovne platiše neutralisaće poskupljenje struje

Piše: Objavljeno: 16/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Nijedan građanin Crne Gore zaključno sa 31. martom 2024. neće osjetiti bilo kakvo poskupljenje električne energije, izjavio je ministar energetike i rudarstva u Vladi Crne Gore Saša Mujović u Dnevniku RTCG.

Mujović je pojasnio da je pitanje cijene struje bio ozbiljan test za vladu da se vidi da li imaju kapaciteta da održe riječ da su građani prioritet. Mujović podsjeća da se CEDIS u septembru obratio RAE sa zahtjevom za poskupljenjem struje što je i odobreno u iznosu od oko 5,6 odsto za narednu godinu, piše rtcg.me.

„Nakon konsultacija koje sam obavio sa premijerom Milojkom Spajićem konstatovali smo da bi takvo povećanje mogao da bude udar na građane i da izazove lančano poskupljenje zbog čega smo odlučili da se mora naći adekvatan model“, kazao je Mujović.

Sa jedne strane je, kako kaže, potrebno zaštititi građane, ali i EPCG sa druge strane.

„Na sjednici Odbora direktora EPCG je izglasano da će svi potrošači koji redovno plaćaju svoje račune za struju imati onoliki popust koji će omogućiti potpuno neutralisanje poskupljenja po osnovu zahtjeva CEDIS-a. Nijedan građanin Crne Gore zaključno sa 31. martom 2024. neće osjetiti bilo kakvo poskupljenje električne energije. Nakon toga svi potrošači čija je potrošnja do 500 KW imaće i dalje popuste po osnovu jedne ovakve odluke, a oni koji troše više od toga će imati povećanje cijene od 5,6%“, kazao je Mujović.

Navodi i da je imao izuzetnu saradnju sa EPCG i sa predsjednikom Odbora direktora Milutinom Đukanovićem, te da se došlo do dobrog rješenja.

Prethodnih dana na Savjetu ministara Evropske zajednice u Beču, kako kaže ministar, imao je uspješne i važne sastanke.

„Važna poruka je da je EU snažan partner Crne Gore, a veliko pitanje je da li smo mi spremni da odgovorimo i da li smo mi partneri“, kazao je Mujović.

Podsjeća da smo se ranije potpisanim ugovorima obavezali da TE Pljevlja od 2018. do 2023. ima na raspolaganju 20.000 radnih sati. Do 2022. smo potrošili 34.000 sati, što je kako kaže, skoro duplo od kvote na koju smo se obavezali.

„I dalje je EU tolerantna, dali su nam priliku da se popravimo da u narednih godinu poboljšamo stvari koje se tiču ekologije i nadam se da ćemo ispunjavati ono na šta smo se sami obavezali“, poručio je Mujović i dodao da je elektroenergetski sistem Crne Gore stabilan.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content