Po standardu kupovne moći Crna Gora druga u regionu

Piše: Objavljeno: 17/12/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Prema konačnim podacima EUROSTAT-a, bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u prošloj godini iznosio je 48% prosjeka EU.

Monstat je objavio Bruto domaći proizvod (BDP) i stvarnu individualnu potrošnju (SIP) po stanovniku, prema standardu kupovne moći (SKM), piše rtcg.me.

“Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u
Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU, i iznosi 268% evropskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 57% prosjeka EU”, navodi se u informaciji Monstat-a.

Od zemalja iz regiona, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 70% prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 48% prosjeka EU.

Srbija se nalazi na nivou od 44% evropskog prosjeka, Sjeverna Makedonija na nivou od 42%, Bosna i Hercegovina na nivou od 33%, dok se Albanija nalazi na nivou od 32% evropskog prosjeka.

“Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM, prema konačnim podacima među
zemljama članicama se kretala u rasponu od 65% prosjeka EU u Bugarskoj do 144% prosjeka EU u
Luksemburgu”, navodi Monstat.

Posmatrajući zemlje regiona, prema konačnim podacima EUROSTAT-a, stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći se kreće u rasponu od 39% u Albaniji do 72% prosjeka EU u Hrvatskoj.

“Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u
2021. godini prema prvoj procjeni iznosila 60% prosjeka EU. Dok je bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika uglavnom pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, stvarna individualna potrošnja (SIP) po glavi stanovnika je alternativni pokazatelj, bolje prilagođen da opiše materijalno blagostanje domaćinstva”, navodi Monstat.

Kako navode, nivo SIP po stanovniku je više homogen nego BDP, ali i dalje postoje značajne razlike među članicama EU.

“Struktura stvarne indivudalne potrošnje je bazirana na homogenim skupovima proizvoda i usluga koja domaćinstva konzumiraju, ali su i dalje evidentne razlike između nivoa SIP per capita među
zemljama članica EU”, navodi Monstat.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content