Platni promet 1,39 milijardi eura

Piše: Objavljeno: 24/02/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 94,47 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

„U januaru je za 21 radni dan realizovano 872,53 hiljade naloga, od čega 35,21 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu“, navodi se u izvještaju CBCG, piše rtcg.me.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 41,55 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 66,28 miliona eura.

U januaru za 11,45 hiljada minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, te je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content