Pad vrijednosti obveznica pokazuje kakvo je stanje u državi

Piše: Objavljeno: 15/10/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Pad vrijednosti crnogorskih obveznica jasno pokazuje kakva je politička i ekonomska situacija u Crnoj Gori, ali i kako nas vidi međunarodno tržište u ovom trenutku, kazao je Pobjedi ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

Vrijednost crnogorskih obveznica pala je sredinom ove sedmice na 69,7 eura, što je prvi put u istoriji da vrijede manje od 70 eura. One su u posljednjoj godini izgubile četvrtinu vrijednosti.

Mulešković pojašnjava da je vrijednost obveznica odraz povjerenja investitora u Crnu Goru što, kako dodaje, nakon svih turbulencija koje smo imali u posljednjem periodu i velikog broja investitora koji su napustili našu državu ne treba da čudi.

– Za pad vrijednosti obveznica odgovorni su donosioci odluka koji su kreirali atmosferu u državi koja šalje sliku nesigurnosti i nestabilnosti. Investitorima se šalje poruka da Crna Gora više nije toliko atraktivna zemlja za privlačenje investicija, što nam se pokazalo i u praksi jer posljednje dvije godine skoro i da nemamo novih investicija, kao ni kapitalnih projekata. To u praksi potvrđuje da je realna slika Crne Gore upravo ista kao i pad vrijednosti obveznica – ocijenio je Mulešković.

Na pitanje kako pad vrijednosti obveznica utiče na planirano zaduženje Vlade, Mulešković odgovara da se uslovi za pozajmicu pogoršavaju.

– Na kamatu na državne obveznice utiče reputacija same države u međunarodnim finansijskim, ali i političko-bezbjednosnim krugovima, trenutno stanje javnog duga, njegova struktura, stanje javnih finansija, kreditni rejting zemlje i slični parametri. Ti parametri sumarno, kroz kamatnu stopu, iskazuju sposobnost zemlje da izmiruje svoje obaveze. Ako bismo sve ovo pogledali, činjenica je da u ovom trenutku Crna Gora ne stoji baš najbolje – zaključio je Mulešković.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content