Otvoren drugi festival knjge ,,Pazi što čitaš”

Piše: Objavljeno: 07/09/2022
featured image

Foto: Mediabiro

U galeriji Kulturnog centra ”Nikola Đurković” u Kotoru, sinoć je otvoren Drugi festival knjiga – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FeskK Kotor (FesKK) PAZI ŠTO ČITAŠ! koji traje od 6. do 8. septembra u Kotoru.

Na svečanom otvaranju govorili su predsjednica Skupštine Opštine Kotor Maja Mršulja, direktor Kulturnog centra ”Nikola Đurković” Kotor Vladimir Bujišić, osnivačica Fesk-a Zorica Stablović Bulajić, rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Kotor Marija Starčević, urednica Festivala Stanka Janković Pivljanin.

Moderatorka programa je bila bibliotekarska savjetnica u Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor i koordinatorka FesKK-a Jasmina Bajo.

Prisutne je najprije pozdravio Vladimir Bujišić koji je kazao da mu je izuzetno zadovoljstvo što je Kulturni centar ”Nikola Đurković” Kotor organizator ovog festivala i da vjeruje da ćemo svi u narednim danima uživati u bogatom i kvalitetnom kulturnom programu.

”Nadam se da će ova manifestacija postati tradicionalna, jer ovaj grad to zaslužuje” naveo je Bujišić.

Zorica Stablović Bulajić je podsjetila da je sama ideja Fesk-a nastala prije šest godina, sa željom da knjiga ne sklizne u domen zabave i lakog čitanja. 

”Željeli smo da vrijedne knjige ne ostanu samo u arhivima i bibliotekama i tako nedostupni mlađoj publici, već da ih predstavimo široj javnosti”, kazala je Stablović Bulajić i dodala da će na festivalu biti prikazano 300 naslova cjelokpune crnogorske produkcije.

”Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije koje su inače specifične i koje se ne dodjeljuju na drugim festivalima”, istakla je Stablović Bulajić i kazala da je FesK osoben i po tome što predstavlja mjesto okupljanja onih kojima je zajednička želja i volja za knjigom.

Stablović Bulajić je podsjetila da se ideja o održavanju ovog festivala rodila u Beogradu, na beogradskom Fesk-u, i to zahvaljujući tadašnjoj potpredsjednici Opštine Kotor Ljiljani Popović Moškov koja je prepoznala značaj ovog festivala i poželjela da ga organizujemo i u Kotoru. Stablović Bulajić se potom zahvalila i Biserki Milić i Jeleni Čečur, a posbeno je istakla da Fesk-a u Kotoru ne bi bilo bez vrijednih saradnica Stanke Janković Pivljanin i Jasmine Bajo.

”Srdačno se zahvaljujem Vladimiru Bujišiću što je prihvatio organizaciju ovogodišnjeg izdanja Fesk-a u Kotoru”, istakla je Stablović Bulajić.

Marija Starčević je u ime Gradske čitaonice i biblioteke Kotor pozdravila prisutne i podsjetila na okrugli sto koji će se održati u četvrtak 8. septembra na Međunarodni dan pismenosti. 

”Tema okruglog stola je pismenost u 21. vijeku – elementarna, akademska, digitalna i ovim programom započinjemo proslavu 70 godina postojanja Gradske biblioteke i čitaonice”, navodi Starčević.

Stanka Janković Pivljanin je kazala da je cilj festivala da se skrene pažnja na nekomercijalna izdanja koja nisu toliko prisutna u javnom prostoru izvan užestručnih i naučnih krugova u oblasti humanistike, kulture i umjetnosti i afirmiše uloga izdavaštva u nacionalnoj kulturi Crne Gore.

”Želimo da satavimo akcenat na društvenoodgovorno izdavaštvo, da u prvom planu festivala budu naslovi i sadržaji publikacije umjesto izdavača, kao i da se organizuje prodaja knjiga po povoljnijim cijenama” pojašnjava Janković Pivljanin.

Ona je podsjetila i da je slogan festivala sinergija kulturnih vrijednosti.

”Nadam se da će program ovog festivala biti zanimljiv posjetiocima i da će šira čitalačka publika naći nešto iz domena svog interesovanja”, zaključuje Janković Pivljanin.

Fetsival je svečano otvorila predsjednica Skupštine Opštine Kotor Maja Mršulja.

”Čast mi je da otvorim Drugi festival knjige u Crnoj Gori i to u ime Opštine Kotor koja je pokrovitelj Festivala”, kazala je Mršulja i dodala da je Kotor grad koji zaslužuje ovaj festival i da se nada da će on postati tradicionalan i još jedna kulturna manifestacija po kojoj će se Kotor prepoznavati.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content