Otvoren 15. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Piše: Objavljeno: 27/09/2021
featured image

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, petnaesti po redu, otvoren je večeras u garaži tržnog centra “Delta”.

Ovogodišnji sajam knjiga, koji je organizovan nakon jednogodišnje pause, trajaće do 4. oktobra.

Sajam je organizovan u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, a posjetiocima će se predstaviti i srednje i osnovne škole.

Koordinatorka sajma Jelena Krsmanović kazala je agenciji Mediabiro da je sajam specifičan jer donosi dobru atmosferu u vremenu u kojem se trenutno živi.

“Imaćemo potpuno drugačiji pogled na knjigu, na pisanje, zato što smo svi svjedoci koliko nam je ona bila prijatelj u prethodnoj godini”, rekla je Krsmanović.

Prema njenim riječima, na sajmu će biti brojni gosti, izdavači i bogata program, tako da će sve to skupa biti “osvježavajuće i prijatno za posjetioce”.

Kada je u pitanju organizacija sajma, Krsmanović ističe da, pošto je u pitanju veliki događaj, ne može se tretirati ni kao nešto što je bilo lako, a ni teško organizovati.

“Ovogodišnja organizacije je zbog specifičnosti situacije bila malo zahtjevnija, pa smo morali u skladu sa svim mjerama i dešavnjima iz dana u dan da se prilagođavamo”, kazala je Krsmanović.

Ona je poručila posjetiocoma sajma da će sajam ponuditi sve ono što se od njega očekuje, a to je da bude bogat i prijatan.

V.d. direktora Direktorata za vaspitanje i obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta,  Safet Kalač je, na otvaranja sajma, rekao da mu se posebno dopao slagon sajma koji glasi „Otvori novu stranu“.

„Svi bi smo htjeli da okrenemo neku novu, bolju i ljepšu stranu“, rekao je Kalač.

On je napomenuo da se sajam zbog epidemiološke situacije organizuje u manjem obimu od onoga koji zaslužuje.

Kalač je kazao da će na ovogodišnjem sajmu gostovati pisci iz Crne Gore i regiona,a u posebnom sajmskom prostoru svoje aktivnosti će predstaviti neke crnogorske osnovne i srednje škole.

„Promocija obrazovanja u ovom vremenu je i te kako potrebna, jer je obrazovanje najmoćnije oružje da se promijeni svijet“, poručio je Kalač.

Pjesnik, dramski pisac i stvaralac književnih dejla za djecu Dejan Aleksić, koji je otvori sajam, kazao je agenciji Mediabiro, da je sajam jedno od rijetkih mjesta gdje se nekoliko dana srijeću i čitaoci , izdavači i autori.

„To je prilika da sagledamo kakve su novine u književnim tokovima i trendovima. Ovaj sajam je prilika koja vraća uvjerenje da će normalnog života ipak biti, makar za čitaoce“, poručio je Aleksić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content