Opština Nikšić za podsticaj poljoprivrede opredijelila 100.000 eura

Piše: Objavljeno: 11/04/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Opština Nikšić opredijelila je 100.000 eura za Program podsticajnih mjera za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Nastaviće se subvencioniranje za otkup mlijeka od četiri centa po litru, a prvi put će se podržati uzgoj lososa i autohtone pastrmke. U odnosu na prošlu godinu podrška poljoprivrednicima, iz lokalne kase, veća je za 40.000 eura.

Iako su svjesni da podsticajne mjere još uvijek nijesu dovoljne, u lokalnoj upravi podsjećaju da se, iz godine u godinu, izdvajanja za podršku poljoprivrednicima povećavaju.

Podrška će se realizovati kroz tri mjere, a najviše novca 57.000 eura opredijeljeno je za iskop bunara i nabavku prateće opreme. Subvencioniraće se od 30 do 50 odsto utrošenih sredstava ,a iznos će zavisiti od moguće podrške iz državnog agrobudžeta, kojim je za istu podsticajnu mjeru opredijeljeno 200.000 eura , kazao je obrazlažući Program podsticajnih mjera, na nedavno održanoj sjednici Skupštini Opštine Nikšić, sekretar Sekretarijata za finansije razvoj i preduzetništvo Zoran Šoškić, piše rtcg.me.

“ Poljoprivrednci dobijaju iz agrobudžeta subvencije do 50 odsto za te troškove, a Opština će im do 30 odsto dati subvencija. A oni koji ne dobiju subvencije od države, Opština će im dodjeliti sredstava u iznosu do 50 odsto troškova”, kazao je Šoškić.

Za nabavku sjemenskog i sadnog krompira opredijeljeno je 40.000 eura. Na 50 odsto podrške, ne veće od 600 eura, mogu računati poljoprivrednici koji zasade krompir na parceli od najmanje 200 kvadrata.

Prvi put, simbolično, sa 3 000 eura biće podržan uzgoj lososa i autohtone pastrmke.

“ Prije svega što je Nikšić najbogatija opština u Crnoj Gori, pa i u region sa vodama. Ti potencijali vodni nijesu iskorišćeni sa aspekta sportsko-ribolovnog turizma. Mislim da bi uz pomoć Vlade trebalo staviti akcenat na taj izvor prihoda opštine”, rekao je Šoškić.

Nastaviće se i subvencioniranje za otkup mlijeka od četiri cenra po litru, za što je u prošloj godini izdvojeno oko 350.000 eura. Opština Nikšić, kako je najavljeno, podržače i premije osiguranja u stočarskoj proizvodnji.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content