Održano veče poezije u KIC-u

Piše: Dragana Rajković Objavljeno: 09/04/2021
featured image

Na poetskoj večeri NVO Spirit Art Montenegra i KIC-a, promovisano je poetsko stvaralaštvo Edite I. Dautović, Vide Ristić, Milene Vučinić, Selme Hurić i Gordane Jovović. Veče je muzikom na flauti obojila Anika Pavićević, kazivanje stihova Nikola Jovanović. Moderatorka ove inspirativne petskee večeri bila je Snežana Burzan Vuksanović.

Anika Pavićević svira flautu na pozornici

Spirit Art Montenegro je prepoznata organizacija koja je tokom dugogodišnjeg rada  realizovala veliki broj aktivnosti iz oblasti kulture, ljudskih prava i razvoja demokratskih vrijednosti. Svojim aktivnostima obuhvata organizovanje kulturnih manifestacija, izdavačku djelatnost, humanitarni rad, organizovanje raznih predavanja iz raznih oblasti života, teatarsku djelatnost, naučno-obrazovnu djelatnost, edukaciju odraslih, seminare u stručnom osposobljavanju odraslih sa posebnim akcentom na žensku populaciju, njegovanje duha zajedništva i preduzetničkog ugleda, unapređenje stručnog obrazovanja itd.

Edita I. Dautović je rođena 22.01.1978. godine u Prijepolju, a živi i radi u Podgorici. Objavila je tri zbirke poezije: “Čula”(2002. godine), poemu “Ofelijine suze” (2010. godine) i poemu “Saga o Pavi i Ahmetu”. Dvostruka je dobitnica nagrade za poeziju na manifestaciji: “Pjesnici sa Lima o Limu”, za pjesmu: “Grad” 2009. godine i “Našli smo jedno drugo” 2010. godine, od Centra za djelatnosti kulture “Vojislav Bulatović – Strunjo”, Bijelo Polje.

Poezija Edite I. Dautović je zastupljena u relevantnim crnogorskim zbornicima i izbor u našim antologijama savremene književnosti. Poema “Ofelijine suze“ prevedena je na tri jezika: engleski, bugarski i turski, a pjesma „Pjesnikinja“ objavljena je na bošnjačkom jeziku u čitanci za VII razred osnovne škole, za nastavu na bošnjačkom jeziku, Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova.

Edita je po obrazovanju ekonomistkinja i magistrica menadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedan od njenih trenutnih angažmana je kao copywriter, content writer za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo.

Edita je, u dosadašnjem životu i radu u Crnoj Gori, uspjela zadržati svoj identitet, porijeklo, tradiciju, kulturu i uklopiti se u crnogorsko društvo sa svim svojim multikulturalnim, vjerskim i nacionalnim stavovima, koji su slični, a opet različiti.

Vida Ristić rođena je 29.03.1987. godine, u Mojkovcu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Profesor je geografije po struci i trenutno je na magistarskim studijama na Filozofskom fakultetu – studijski program za geografiju, u Nikšiću, gdje živi i radi. Profesionalno se bavi edukacijom djece i odraslih kroz edukativni centar “Timer & Co” čiji je i vlasnik.

Pisanjem se bavi iz ljubavi prema stvaralaštvu. Piše ljubavnu i poeziju za djecu. Objavila je nekoliko pjesama u zborniku dječije poezije, čiji je izdavač “Zenit”. U pripremi je zbirka ljubavne poezije.

Pored toga, bavi se lekturom i korekturom.

Članica je udruženja književnika i umjetnika “Zenit” i predsjednica je Upravnog odbora u pomenutom Udruženju.

Majka je dvoje djece.

Milena Vučinić rođena je 23.08.1997. u Podgorici. Pored osnovne škole, pohađala je nižu muzičku školu svirajući klavir, klarinet i flautu. Završila je srednju muzičku školu “Vasa Pavić“ u Podgorici, smjer teorija muzike.

2016. godine upisuje Univerzitet “Mediteran” – Fakultet vizuelnih umjetnosti, smjer Audiovizuelna produkcija i završava osnovne studije. Sada je student pete godine (Master studija) smjera -Dizajn vizuelnih komunikacija. Aktivno prati dešavanja u oblasti muzike, mode, medija, kulture u svijetu i kod nas. U slobodno vrijeme piše poeziju. Voli književnost, muziku, sport, ples, putovanja, pozorište, društvene aktivnosti usmjerene ka obrazovanju mladih ljudi i povećanju stepena učešća građana u procesu donošenja odluka. Pored svog maternjeg jezika govori engleski, španski i italijanski uključujući čitanje i pisanje istih. Aktivni je član plesne škole kursa salse u plesnoj školi “Buena Vista Dance School“.

Selma Hurić je rođena u Prijepolju 11.02.1984. Ekonomski fakultet završila u Podgorici. Živi i radi u Prijepolju, kao profesorica ekonomske grupe predmeta.

Pisanjem se bavi od ranog djetinjstva, kako proze tako i poezije. Kao kolumnistkinja piše za više regionalnih portala (podgorički www.preduzetnica.me, banjalučki www.lolamagazin.com…). Njene pjesme su objavljivane u zajedničkim zbirkama autora “Kulturni klub 21”, zajedno sa ostalim poetama grada Prijepolja.

Voli da piše pjesme o ljubavi, slobodi i vječitoj potrazi svakog ljudskog bića. Za sebe kaže da je po vokaciji profesorica, po opredjeljenju feministkinja, a iz ljubavi kolumnistkinja i pjesnikinja. Odgovornost prema prirodi i društvu smatra imperativom života.

Gordana Jovović je rođena u Beogradu. Završila je industrijski dizajn u Beogradu. Ljubav prema bojama i umjetnosti je odvela u svijet umjetničkog stvaralaštva, u kojem je na razne načine oblikovanja umjetničkog djela iskazivala talenat.

Objavljene knjige:“Daleko je vazduh“, knjiga poezije, u izdanju ,,Spirit Art Montenegro“,  2015. godine. i „Polet sna“, knjiga poezije, u izdanju ,,Spirit Art Montenegro’’, 2017. godine.

Gordanа Јоvović je umjetnosti naklonjena od malih nogu. Živi u Obrenovcu. Djetinjstvo je provela u Bariču, malom mjestu pored Save, oplemenjenom prirodom. Otuda i njena ljubav i inspiracija prema poeziji.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content