Održano umjetničko veče crnogoskog književnog stvaralaštva

Piše: Dragana Rajković Objavljeno: 09/06/2021
featured image

U organizaciji Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, u utorak je održano veče crnogorskog književnog stvaralaštva. Stihove su čitali crnogorski pjesnici i pjesnikinje: Željko Sekulović, Dragana Mrkić, Lena Ruth Stefanović. Božidar Proročić i Edita Dautović.

Moderatorka večeri je bila Lena Ruth Stefanović.

“Glavno obilježje sveukupne crnogorske poezije i proze je njena raznolikost. Ne postoji ni jedna grupa koja bi odredila glavni pravac, ne postoji glavni tok, nemoguće je imenovati glavni trend. Jedini kriterijum po kojem bi klasifikacija bila moguća je odnos autora prema crnogorskom jeziku, državi i kulturnom nasljeđu”, rekla je književnica i moderatorka Lena Ruth Stefanović.

Dragana Mrkić je novinarka RTCG-a, njene objavljene zbirke su “Previše te ima”, “Predugo te nema” i “Na lijevom ramenu” iz kojih je večeras čitala svoje stihove.

Sekulović piše poeziju od 90-tih, objavio je dvije zbirke poezija “Treba mi riječ” i “Tango ulice”, a takođe je čitao stihove koji će se naći u njegovoj novoj knjizi.

Edita I. Dautović je rođena u Prijepolju, a živi i radi u Podgorici. Do sada je objavila tri zbirke poezije: “Čula”(2002. godine), poemu “Ofelijine suze” (2010. godine) i poemu “Saga o Pavi i Ahmetu” (2019. godine). Dvostruka je dobitnica nagrade za poeziju na manifestaciji: “Pjesnici sa Lima o Limu” od Centra za djelatnosti kulture “Vojislav Bulatović – Strunjo”, Bijelo Polje, kao i mnogobrojnih  drugih nagrada  ostvarenih kroz dugogodišnji rad i stvaralaštvo.

Poezija Edite I. Dautović je zastupljena u relevantnim crnogorskim zbornicima i izbor u antologijama savremene književnosti, kao i drugim književnim djelima. Poema “Ofelijine suze“ prevedena je na tri jezika: engleski, bugarski i turski.

Tokom večeri stihove je čitala iz svoje tri objavljene knjige: zbirke poezije “Čula” i poema “Ofelijine suze” i “Saga o Pavi i Ahmetu”.

Božidar Proročić je pjesnik, publicista, kulturni posrednik i promoter, anologičar kao i magistrant Saobraćajnog fakulteta u Nišu. Piše poeziju, kratke priče, književnu kritiku i eseje, a do sada je objavio zbirku poezije “Jesen pjesnika”, kao i preko 150 autorskih tekstova.

Ruth Stefanović je takođe rekla da ne postoji avant-garde i da nije moguće naznačiti dominantni pokret.

,,Nije moguće razmotriti dominantni pokret, ili čak dvije, tri najnaprednije ‘škole’ da bi se razumjelo koji je preovladavajući interes. Šta više, trenutna nemogućnost postojanja avant-garde je jedna od najizrazitijih karakteristika našeg vremena”, dala je svoj osvrt književnica o modernoj poeziji.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content