Održana promocija zbirke “Pjesnička svitanja” u Prištini

Piše: Objavljeno: 27/01/2023
featured image

Foto: Preduzetnica.me

NGO Lady i Udruženje preduzetnica Crne Gore organizovali su sinoć promociju trojezične zbirke pjesama “Pjesnička svitanja” u Prištini.

Zbirka poezije “Pjesnička svitanja” je krajnji rezultat projekta “Poezijom manjina do mutikulturalnog bogatstva”, koji je finasijski podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Zbirka je trojezična, na crnogorskom-srpskom-hrvatskom-bosanskom, albanskom i turskom jeziku. Urednica zbirke je Edita I. Dautović.                          

      

Foto: Preduzetnica.me

Izdavač zbirke je Spirit Art Montenegro iz Podgorice.                                                                   

Edita I. Dautović posebno ističe da je pisana riječ, satkana kroz stihove multikulturalnog stvaralaštva u Crnoj Gori kvalitetno oruđe kulture svakog društva. To pokazuje i ova zbirka, u kojoj učestvuje preko 40 pjesnika i pjesnikinja iz Crne Gore.                 

      

Foto: Preduzetnica.me

– U zbirci imamo jedan umjetnički pluralizam, jednu antologiju kvaliteta i raznolikosti – saopštila je Dautović.                            

Zajedničkom aktivnošću ove dvije organizacije žele istaći misiju postojanja ove Balkanske mreže žena koja okuplja žene različitih zanimanja sa Balkana, i koja podstiče razvoj ekonomije i kulture, s posebnim akcentom na očuvanje balkanske tradicije.

Foto: Preduzetnica.me

Edita I. Dautović zaključila je da projekat koji je iznjedrio “Pjesnička svitanja” uspio povezati različite vjerske grupe sa književnim stvaralaštvom manjiskih autorki i autora u Crnoj Gori i podstakao njihovu promociju široj javnosti izvan granica Crne Gore.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content