Održana promocija zbirke „Pjesnička svitanja” u Nikšiću

Piše: Objavljeno: 15/06/2022
featured image

Na platou ispred Gradske kuće u organizaciji JU Narodna biblioteka „Njegoš“, sinoć je održana promocija trojezične zbirke pjesama „Pjesnička svitanja“, koja predstavlja simbol multikulturalnog stvaralaštva u Crnoj Gori, o čemu svjedoči preko 40 autora i autorki zastupljenih u zbirci, koji dolaze iz crnogorskih, srpskih, hrvatskih, bošnjačkih, albanskih i romskih zajednica, a koji su kroz stihove predstavili ljubav, tradiciju, zavičaj, prijateljstvo i sve one prave vrijednosti na kojima se pjesnička riječ i zasniva.

O zbirci su govorile urednica izdanja i pjesnikinja Edita Dautović i saradnice na projektu i pjesnikinje Vesna Kljajić i Vida Ristić.

Stihove je govorio Miloš Zvicer uz muzičku pratnju na gitari Aleksandra Zejaka. Moderatorka večeri Rada Draganić je naglasila da je u pitanju obimna i vrijedna zbirka poezija „koja će nas ostaviti budnim do zore, kako joj i sam naslov kaže“.

Edita Dautović je istakla da su se tokom uređivanja ove zbirke, uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, vodili idejom da promovisanjem poezije i pojedinaca kroz umjetnost i stvaralaštvo oslikavaju duh i tradiciju Crne Gore, jer ono što Crnu Goru čini jedinstvenom jeste upravo njeno multikulturalno bogatstvo, odnosno stvaralaštvo naroda kako većinske, tako i manjinskih etničkih zajednica.

„Svaki narod i svaka država treba da njeguje i čuva svoju tradiciju i vrijednosti, posebno u kontekstu doprinosa razumijevanju prošlosti, kao i mjesta i uloge svakog subjekta u procesu oblikovanja budućnosti“, naglasila je Dautović.

Vesna Kljajić se zahvalila gostima na podršci i prisustvu, te je istakla vrijednost ove zbirke na svoj način: „Imala sam priliku da među prvima pročitam ovu poeziju i dočekala sam zoru čitajući ove divne pjesme. Četrdeset dva pjesnika su kroz ovu zbirku pokazali da ono što svi dijelimo su emocije i ove pjesme pokazuju da jedino što vrijedi i spaja ljude i čini nas boljima su osjećanja. Zato i ne sumnjam da će ova noć biti satkana od stihova u kojima će se prelivati ljubav, tuga, sreća, žal, nostalgija i rodoljublje“. 

Istakla je da bez obzira na nacionalnost, vjeru, različitu kulturu, ono što svi dijelimo su emocije, te da ove pjesme pokazuju da jedino što vrijedi i spaja ljude i čini nas boljima su baš osjećanja.

,,Njih treba dijeliti kroz pjesme, priče, ljubav, druženje. Poezija se piše srcem, zato ničije srce ne može ostati imuno na stihove koji prodiru duboko u dušu“, dodala je Kljajić.

ucesnici na promociji zbirke „Pjesnička svitanja“  sjede na platou ispred Gradske kuće u Niksicu

Pjesnikinja Vida Ristić je kazala da je trojezična zbirka primjer na koji bi naše društvo trebalo da funkcioniše, a to je multietnički sklad i multikulturalnost sa akcentom na promociji pravih vrijednosti.

„Ljubav kao motiv jasno dominira u mnogim pjesmama. Pjesnici poklanjaju plavetnilo neba kroz stihove, beskrajnu ljubav i svijetla nepoznatih kuća,  ne dotičući usnule linije, linije koje nas spajaju, a kad-kad i razdvajaju. O tome nam govore pjesme „Ljubav je dokaz”,  „Dajem ti dušu”,  „Poklon”, „Suze izobilja” i druge. U njima možemo prepoznati   jasan poetičan prikaz same ljubavi, predstavljene kao dokaz, blagost, treptaj i ona je i tuga i radost.

Kako je kazala, na nama je da zavolimo drugačije, one sa drugačijim mišljenjem, osjećanjima, vjerskim, nacionalnim, ili  bilo kojim drugim uvjerenjima – da ustvari zavolimo isto. Jer svi smo mi  to – ljudi.

Smatra da je bogatstvo u različitosti, u slobodi mišljenja, u slobodi govora, u slobodi uopšte.

Vida Ristic

„Šta je čovjek u svojoj biti ako slobodan ne može biti? Ako su svitanja najljepša uz ljubav, o čemu nam i govore ljubavne pjesme ovog književnog djela, onda će našoj Crnoj Gori, obojenoj raznolikim kulturološkim osobenostima, čak ponekad i onim skučenim pogledima ka prozoru svijeta, ipak svanuti. Neka nam sve različitosti budu mostovi, a ne obale bez spone. Ja ipak mislim i vjerujem da će nam svanuti”, zaključila je Ristić.

Zbirka pjesama „Pjesnička svitanja“ promovisana je u okviru junskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2022.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content