Održana promocija knjige ,,Zlatne niti Istoka” autorke Mire Folić

Piše: Objavljeno: 17/11/2022
featured image

Foto: Mediabiro

U Narodnoj biblioteci ,,Radosav Ljumović“ u Podgorici, sinoć je upriličeno književno veče spisateljice Mire Folić, koja je među brojnim prisutnima promovisala svoju putopisnu monografiju ,,Zlatne niti Istoka“, čije izdavaštvo potpisuje Portal Press (Portal Analitika).

Na početku izlaganja, Folić je simbolično, kako je kazala, zbog mjesta i hrama kulture u kojem se održala promocija, odala počast ratnim drugovima iz Ulcinja, Radosavu Ljumoviću i Danilu Đuroviću, koji su živote izgubili u Drugom svjetskom ratu. Đurović je bio njen stric, a među prisutnima se nalazio i rođeni brat Radosava Ljumovića.

,,Zahvalila bih se i Tinki Đuranović. Ona je apsolutno zaslužna za objavljivanje ove knjige. Nevjerovatna moć ubjeđivanja, tiha i bez presije, učinila je da ova putopisna knjiga bude štampana. Moju nesređenu dokumentaciju uspjela je da dovede u red. Ni na kraj pameti mi nije bilo da ću jednoga dana pisati putopise. Da se ona nije uključila, od ove knjige ne bi bila ništa. Slađana Bajić-Bogdanović, vrsna dizajnerka, takođe je trpila posljedice moje nesistematičnosti, ali ju je tema inspirisala i zahvaljujući njoj knjiga je dobila ovako neobično i kreativno rješenje. Smirena lektorka Lida Vukmanović-Tabaš je svojim
znanjem pokazala koliko je naš jezik složen i divan, ispravljajući moje jezičke i stilske propuste“, izjavila
je Folić.

Izvršna direktorica Portala Analitika Tinka Đuranović, podsjetila je da je taj mediji, u posljednje tri godine, objavljivao interesantne priče iz ove knjige, na šta su veoma ponosni.

,,Prvi tekst ,,Moj magični Tibet“, bez ikakvih uticaja i intervencija, uvršten je u čitanke za osnovnu školu kao pokazna ilustracija kako treba prenositi svoje utiske. Uživala sam dok sam radila sa Mirom i dok smo priređivali svaki tekst. Prolazili smo kroz ogromne albume i foldere fotografija kako bi našle odgovarajuće, baš one koje bi trebalo da ilustruju te detalje“, ispričala je Đuranović.

Svoje mišljenje o fascinantnom djelu takođe su podijelile književnica i profesorica Slavica Perović, kao i istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

,,Autorku znam kao kreativnu i maštovitu ženu, koja je tkala. Knjiga daleko nadilazi putopisni žnar. Predstavlja vrijedno ostvarenje putopisne proze. Ima 204 strane najfinijeg papira, ilustrovanog fotografijama koje bilježe smisao za detalje. Tekst se otvara poglavljem o magičnom Tibetu, a nakon toga slijede Egipat, Pakistan, Alžir. ,,Zlatne niti Istoka“ predstavljaju miks žanrova: autofikciju, putopisnu prozu, fikciju. Da sad krenem na Tibet, slijedila bih Mirina iskustva. Ne putujte bez ove knjige, tu ne dobijate priču Mire Folić, već viđenje sebe tuđim okom. I obavezno, ponesite sendvič“, poručila je iskusna lingvistkinja i univerzitetska profesorica Perović.

Sa njom je bila saglasna i Petrica Duletić, koja nije krila oduševljenje nakon pročitane monografije.

,,Dugogodišnje lično, putničko iskustvo rezultiralo je ovo knjigom. Knjiga sadrži deset zasebnih djelova razvrstanih prema destinacijama, a pisana je putopisno-pripovijedačkim stilom. Slikoviti pejzaži: Alžira, Pakistana, Tibeta, Izraela, Egipta, prate Mirin tekst. U svom pripovijedanju, Mira sa oduševljenjem piše o različitim civilizacijama. Otkriva najdublju vezu između umjetnosti i duhovnosti. Upečatljiva je Mirina priča o Jerusalimu. Knjigu odlikuje očaranost religijama i ona je spoj pedantnosti, umjetničke osjećajnosti i truda“, zaključila je Duletić.

Putopisna monografija ,,Zlatne niti Istoka“ naći će se na policama knjižara u narednih deset dana.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content