Očuvanje finansijske stabilnosti i usaglašavanje sa EU okvirima prioriteti

Piše: Objavljeno: 06/07/2024
featured image

Foto: CBCG

Međunarodna tehnička saradnja je glavni instrument razmjene znanja i iskustava između centralnih banaka, a saradnja sa Bundesbankom kao jednom od najrazvijenih centralnih banaka Evrope i svijeta, za Centralnu banku Crne Gore je izuzetno značajna naročito u kontekstu ubrzanih priprema za članstvo u Evropske unije, kazala je guvernerka CBCG Irena Radović.

Ona se, kako se navodi u saopštenju, juče sastala sa direktorom Centra za tehničku saradnju centralnih banaka Njemačke savezne banke Martinom Dinkelborgom i njegovim savjetnikom Piterom Špikom.

Radović je, kako je precizirano, predstavila prioritete za naredni period koji se odnose na nastavak očuvanja finansijske stabilnosti, dalje usaglašavanje regulatornog okvira sa zakonodavstvom EU i modernizaciju platnih sistema.

“Posebno je istaknuta posvećenost CBCG ispunjenju strateškog cilja Crne Gore – priključenju Evropskoj uniji, kroz učešće u radu deset radnih grupa za pregovaračka poglavlja, od kojih trima rukovodi (4 – Sloboda kretanja kapitala, 9 – Finansijske usluge i 17 – Ekonomska i monetarna politika). Guvernerka je informisala sagovornike i da je CBCG nedavno predala Evropskom savjetu za plaćanja (EPC) formalni zahtjev za pridruživanje Crne Gore Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA)”, istaknuto je u saopštenju.

Na sastanku je konstatovano da je dosadašnja saradnja između Bundesbanke i CBCG bila veoma uspješna i plodonosna.

“Posebno je značajan regionalni IPA projekat Program jačanja kapaciteta centralnih banaka Zapadnog Balkana sa ciljem njihove integracije u Evropski sistem centralnih banaka (ESCB), čija je druga faza implementacije u toku. Kao koordinator projekta, Bundesbanka, zajedno sa partnerskim centralnim bankama ESCB-a, organizuje intenzivne regionalne programe radionica na ključne teme iz oblasti centralnog bankarstva i omogućava direktnu bilateralnu saradnju učesnica projekta”, navedeno je u saopštenju.

Obje institucije su potvrdile spremnost za nastavak saradnje i zajednički angažman na daljem unapređenju kapaciteta CBCG sa ciljem dostizanja najviših standarda u centralnom bankarstvu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)