Obradović: Vlada da riješi pitanje povezivanja staža za radnike Željezare

Piše: Objavljeno: 21/12/2022
featured image

Foto: rtcg.me

Predsjednica Sindikata metalskih i rudarskih radnika Crne Gore Sandra Obradović kazala je za Portal RTCG da su otpočeli pregovori sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom finansija u cilju postizanja dogovora oko povezivanja radnog staža za radnike Željezare Nikšić, koji bi na taj način stekli uslov za starosnu penziju.

Prema njenim riječima, veliki je uspjeh postignut kada je nakon brojnih protesta radnika KAP-a za njih 127 Vlada uplatitla 192 hiljade eura po osnovu beneficiranog radnog staža, čime su stekli uslov za penzionisanje.

“Naš cilj je da po istoj šemi pokušamo isto da uradimo i za radnike Željezare koji su, dok je firma bila u stečaju, ostali ukskraćeni za uplaćivanje beneficiranog radnog staža”, najavila je Obradović.

Ona je poručila da i dalje čekaju odgovore Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva finansija, te da vjeruje da složena politička situacija u zemlji prolongira dogovor.

“Nadam se da ćemo po istoj matrici uspjeti jer u Željezari i nije toliko veliki broj radnika. Tu je nekih 15 ljudi koji bi mogli da ostvare to pravo, i to državu ne bi mnogo koštalo, jer bi im se uplatilo samo onoliko koliko nedostaje da bi stekli uslov za penziju i bilo bi uplaćeno na minalnu cijenu rada koja je bila u tom periodu”, kazala je Obradović.

Kako kaže, iznos koji bi bio potreban za 15 radnika Željezare je mnogo manji od 192 hiljade eura koliko je izdvojeno za KAP, te se nada da će biti senzibiliteta da se riješi ovo pitanje.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content