Objavljena autobiografija Mire Furlan: Voli me više od svega na svijetu

Piše: Objavljeno: 22/07/2022
featured image

Izdavačka kuća “Booka” objavila je emotivnu autobiografiju Mire Furlan „Voli me više od svega na svijetu“ u kojoj glumica uvodi čitaoce u vlastiti svijet, u svoje intimne drame i razmišljanja, opisujući život i karijeru pune uspona i padova.

Dobitnica dvije „Zlatne arene“ istovremeno oživljava vrijeme koje je nestalo u ratu, generaciju i pojedince koji su vjerovali u bolji i srećniji svijet i za koje, pogotovo ako su bili nadnacionalni poput autorke, početkom sukoba u bivšoj Jugoslaviji više nije bilo mjesta u novim državama, piše gradski.me.

Autobiografsku ispovjest Mira Furlan otvara pismom sinu Marku: „Da li pišem ovu knjigu za tebe? Da bi ti mogao razumjeti što se dešavalo prije tebe? Kako bi mogao proviriti u daleki, davno nestali svijet iz kojeg su potekli tvoji roditelji? Da li uopće želiš znati nešto o tome?“

Otvoreno ranjiva i samokritična, Mira Furlan bez zadrške i ne štedeći nikog govori o svom životu, o licu i naličju slave, o razočaranjima i nepravdama koje je doživjela, o apatridima i emigrantskom životu, kao i o sunovratu demokratije i ideala u današnjem svijetu.

Emotivna, moćna proza uz visprene, duhovite i katkad cinične uvide, više je od puke autobiografije. Ona je svjedočanstvo o osjećanju nepripadanja, o tome šta znači biti žena u ovom svijetu i o snazi koju bezuslovna ljubav pruža.

Mira Furlan, filmska i pozorišna glumica, rođena je u Zagrebu 1955. Sa 22 godine diplomirala je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i ubrzo dobila stalni angažman u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Slavu je stekla ulogom Kate u seriji „Velo misto“, „Zlatnu arenu“ za najbolju glumicu dobila je za uloge u filmovima „Kiklop“ (1983) i „Lepota poroka“ (1986). Svjetska javnost ju je upoznala u filmu Emira Kusturice „Otac na službenom putu“.

Krajem 1991. sa suprugom, režiserom Goranom Gajićem, emigrira u SAD, gdje se istakla ulogama u serijama „Vavilon 5“ i „Izgubljeni“. Glumila je u brojnim američkim predstavama i filmovima, a od početka novog milenijuma i u filmovima i pozorištima u zemljama bivše Jugoslavije. Preminula je u Los Anđelesu 2021.

Autorka je drame „Dok nas smrt ne razdvoji“ i knjige kolumni koje je objavljivala u Feral tribjunu „Totalna rasprodaja“.

Autobiografiju „Voli me više od svega na svijetu“ posthumno je objavio njen suprug.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content