Objavljen leksikon slikara manjinskih naroda

Piše: Objavljeno: 19/06/2021
featured image

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina nedavno je objavio Leksikon slikara manjinskih naroda pod naslovom Leksikon – Saga svjetlosti.

Selma Đečević, slikarka je koja se našla među 54 umjetnika manjinskih naroda iz Crne Gore koje je obuhvatio Leksikon – Saga svjetlosti.

Urednica Leksikona je novinarka Mirsada Sredanović koja je na ovom projektu sarađivala sa istoričarkom umjetnosti Ljiljanom Zeković. Tokom rada i one same, kažu otkrivale su umjetnike porijekom sa iz Crne Gore čiji rad nijesu do tada dobro poznavale, piše rtcg.me.

“Za mene je tokom rada na ovoj monografiji bila su otkrovenje dva slikara o kojima malo znamo to su Sabahudin Hodžić i Behaudin Salmanović, na žalost oba su pokojna a o njihovom stvaralaštvu vrlo malo znamo. Oni su potpuno različiti”, kazala je urednica Leksikona Mirsada Sredanović.

“U samom tekstu sam izdvojila dio koji se odnosi na prijeratnu umjetnost,a to su Bepo Benković i sabahadin Hodžić i izdvojila sam i Đeljoša Đokaja”, kazala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Cilj im, kažu nije bio da slikare iz manjinskih naroda izdvoje iz ukupne crnogorske umjetnosti već da istaknu njihov ukupni doprinos umjetnosti Crne Gore. Upravo u tome značaj Sage Svjetlosti vidi i istorčiraka umjetnosti Anastasija Miranović.

“Ovdje vidimo, zapravo kako su umjetnici manjinskih naroda doprinjeli kako da se kultura na ovim prostorima čita kao jedinstven identitetski kod. Dakle mogla bi da kažem da kulturni pejzaž Crne Gore je više građen na kodu mentaliteta prije nego na geografskom kodu, a ovdje su se preplitale kulture koje su doprinijel da mi budemo to što jesmo. Ali svakako umjetnost i kultura manjinskih anroda i slovi i zove zemljom slikara”, kazala je istoričarka umjetnosti Anastasija Miranović.

A to je i bila vizija, CEKUM-a kada su se odlučili za ovaj projekat.

“Ono što bih naglasio da multinacionalnost i multikulturalnost je najveća vrijednost Crne Gore i nemamo sumnju da je leskinon doprinos tome u Crnoj Gori”, kazao je direktor CEKUM-a Salko Loboder.

Leksikon “Saga svjetlosti” veće je promovisan u Podgorici i Ulcinju, a najavljeno je njeno predstavaljanje i u ostalim gradovima Crne Gore.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content