Novo zaduženje po kamatnoj stopi od oko pet odsto

Piše: Objavljeno: 29/11/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Crna Gora bi se do kraja godine mogla zadužiti po kamatnoj stopi od 5,5 odsto, predviđa konsultantska kuća “Fidelity consulting”.

Usvojenim rebalansom budžeta i odlukom o zaduženju koji je Skupština usvojila projektovano je da će se država do kraja godine zadužiti od 150 miliona do 200 miliona eura.

Prethodno je Vlada saopštila da će emitovati državne zapise u iznosu do 50 miliona eura u cilju obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za ovu godinu i stvaranja fiskalne rezerve.

“Ako posmatramo tri zaduženja iz 2022. godine, vidimo da je kamatna stopa na šestomjesečne državne zapise iznosila 3,97% u decembru prošle godine, što je 1,53% skuplje u odnosu na šestomjesečni EURIBOR na dan zaduženja. Kako je na 27.11.2023 godine šestomjesečni EURIBOR 4,05%, možemo očekivati da kamatna stopa na šestomjesečne državne zapise iznosi oko 5,5%”, navodi “Fidelity consulting” u analizi.

Kako navode tu treba uračunati još jedan indicator, a to je povećanje depozita u bankama u posljednjih godinu od oko 466 miliona eura, što bi, kako kažu, moglo da znači određenu korekciju kamatne stope naniže jer su banke likvidne.

“S Obzirom na to da kasni budžet u kojem treba da se reflektuju ekonomske politike nove Vlade, ne može se dati preciznija projekcija kamatne stope zaduženja od ove koju ovim putem dajemo. Svakako, znaćemo uskoro uslove novog zaduženja”, zaključuje se u Fejsbuk objavi “Fidelity consulting”.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content