“Nova međuvladina konferencija možda već do kraja godine”

Piše: Objavljeno: 01/02/2024
featured image

Crna Gora je sa Međuvladine konferencije EU-Crna Gora dobila veliku podršku i pozitivan impuls svih država članica prema EU budućnosti naše države, saopštio je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović. On je u emisiji “Fokus” na Televiziji Crne Gore istakao da je politička klima prema Crnoj Gori sada značajno drugačija.

Zenović je ocijenio i da je “vjetar u leđa” stigao i zbog toga što je Crna Gora spoljno-bezbjednosnu politiku uskladila sa Evropskom unijom.

Naglasio je da je sada fokus stavljen na poglavlja 23 i 24, institucije i javnu upravu.

“To je funadamentalni korpus. Cilj je formiranje pregovaračke strukture, kako bi se krenulo na intenzivno adresiranje mjerila za poglavlja 23 i 24 i potencijalno zatvaranje poglavlja”, dodao je glavni pregovarač.

Na pitanje kako ubrzati EU put, Zenović je odgovorio:

“Plan je jasan. Imamo preko 80 mjerila u okviru poglavlja 23 i 24. Od toga, preko 50 je bilo adresirano i smatramo da je taj broj sada još veći. Imamo jasnu mapu puta kako bismo u prethodnom periodu odgovorili na zahtjeve i od Komisije dobili izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila i završna mjerila za poglavlja 23 i 24. na ljeto pred nama.”

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)