Nova knjiga Ruždije Adžovića o Abdulahu Sidranu biće promovisana u novembru u Podgorici

Piše: Objavljeno: 16/10/2023
featured image

Foto:: Privatna arhiva

Književnik, novinar i publicista Ruždija Adžović, koji živi i radi u Sarajeru, objavio je svoju devetu knjigu pod nazivom “Sidran: živjeti, svjedočiti epohu”, u izdanju sarajevskog “Connectuma”. Knjiga govori o pjesniku, akademiku i proslavljenom filmskom scenaristi Abdulahu Sidranu. 

„Punih godinu dana smo Sidran i ja radili i obradili mnoge zanimljive, čak i škakljive teme vezane za njegovo stvaralaštvo, život, njegov odnos sa brojnim značajnim ljudima, za odnos društva prema kulturi i važnim ljudima i stvaraocima i još mnogo toga. Svi znamo koliko je Sidran zanimljiva ličnost, a imao je mnogo toga da kaže tokom našeg jednogodišnjeg rada na knjizi. Vjerujem u ovu knjigu i znam da će biti veoma zanimljiva čitaocima u regionu“, naglašava Adžović.

Foto: Privatna arhiva

Prema njegovim riječima. čitaoci će se, recimo, prvi put susresti sa detaljnim opisima i brojnim pikanterijama o odnosima Abdulaha Sidrana i reditelja Emira Kusturice o kojima Sidran do sada nije govorio.

“Sidran u ovoj knjizi otkriva da se susreo sa osuđenim ratnim zločincem Slobodanom Praljkom i to mjesec i po dana prije njegovog samoubistva prilikom izricanja presude u sudnici Haškog tribunala”, naglašava Adžović.

Foto: Privatna arhiva

Za knjigu “Sidran: živjeti, svjedočiti epohu” već je zainteresovan jedan turski izdavač, a slijede i pregovori o prevođenju knjige na italijanski jezik, s obzirom na to da Italijani veoma cijene Sidrana i njegovu poeziju.

Inače, knjiga “Sidran” treća je u nizu u Adžovićevoj ediciji u kojoj obrađuje značajne ličnosti. Prije dvije godine poznata sarajevska izdavačka kuća “Buybook” objavila je njegovu knjigu “Tunjo – razgovori sa Muhamedom Filipovićem”, a prije nje objavljena je i Adžovićeva knjiga “Kilibarda – Sarajevski dani”,
posvećena čuvenom crnogorskom univerzitetskoim profesoru i književniku prof. dr. Novaku Kilibardi.

Podsjetimo, nedavno je Adžovićev roman “Ogrlica iz Šanliurfe” objavljen na engleskom jeziku, u Americi, nakon što je zabilježio prevod na turski i albanski. Trenutno se ovaj roman prevodi na francuski i arapski jezik. Osim toga, “Ogrlica iz Šanliurfe” ima šet izdanja na bosanskom jeziku, a njegovo sedmo izdanje objaviće “Buybook” u novembru ove godine.

Poznata je, između ostalog, i njegova knjiga pripovijetki “Sebijini snovi”, koja će, takođe do kraja ove godine zabilježiti treće izdanje.

Prva promocija Adžovićeve knjige “Sidran: živjeti, svjedočiti epohu”, koja je objavljena prije dvadesetak dana, održana je u Frankfurtu.

Sljedeća promocija planirana je početkom novembra u Adžovićevom rodnom gradu, Podgorici, u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content