Njemačka priprema podsticaje od 32 milijarde eura

Piše: Objavljeno: 01/09/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Njemačka vlada priprema paket poreskih mjera vrijedan 32 milijarde eura kako bi podstakla posustalu privredu, a industrija upozorava da moraju u paket uključiti i kontrolu cijena struje.

Predloženi Zakon o prilikama za rast, usvojen u srijedu, pokriva period od naredne do 2028. godine, i predviđa podsticaje kompanijama za zelena ulaganja i za istraživanja i razvoj.

Planiraju kompanijama omogućiti i veći poreski odbitak za rezultate iz drugih finansijskih godina, piše SEEbiz.

Mjere su javnosti predstavljene u srijedu, na kraju tradicionalne vladine dvodnevne ‘klauzure’ u dvorcu u Mesebergu, 60 kilometara sjeverno od Berlina.

Njemačke kompanije upozorile su da paket nije dovoljan jer ne uključuje subvencije za električnu energiju.

“Njemačka industrija signalizuje SOS, a savezna vlada i dalje ignoriše krizu”, poručili su iz hemijske industrije kojoj skupa struja posebno teško pada.

Udruženje hemijske industrije VCI smatra da je limitiranje cijena struje nužno da bi se zaustavila deindustrijalizacija.

Kancelar Olaf Scholz bio je neodređen u odgovoru, rekavši da vlada još razmatra pitanje osiguravanja snabdjevanja jeftinom strujom.

Njemačka ekonomija, najveća u Evropi, stagnirala je u drugom kvartalu, ne pokazujući znakove oporavka od recesije iz zimskog perioda, i učvrstila je poziciju u grupi velikih svjetskih ekonomija s najnižim nivoom aktivnosti.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content