Nekadašnji radnici Robne kuće Beograd ni poslije 20 godina nisu dobili zaostale plate

Piše: Objavljeno: 12/02/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Za više od 20 godina bivši radnici Robne kuće “Beograd” iz Crne Gore nisu uspjeli da naplate zaostala potraživanja. Grupa od oko 160 radnika koji duže od dvije decenije čekaju svoja stečena prava u prethodnom periodu obraćala se gotovo svim lokalnim i državnim institucijama, ali, sem najava da će biti primljeni na razgovor, konkretnog pomaka nije bilo.

“Bivši radnici Robne kuće ostali su bez posla i suočili se s velikim izazovima. Kroz godine, preživljavali su s nadom da će biti obeštećeni za izgubljene plate i otpremnine. Međutim, do danas im se duguje 17 plata i otpremnine”, navodi se u dopisu koji su radnici u prethodnom periodu uputili nadležnima.

Sa druge strane, kada je riječ o nekadašnjoj imovini ovog preduzeća, tačnije objektu u centru Podgorice, koja je prije nekoliko godina pripala državi, nadležni se utrkuju u planovima za njenu valorizaciju, prenosi gradski.me.

Bivša lokalna vlast, na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Ivanom Vukovićem, planirala je rekonstrukciju, od koje je u međuvremenu odustala jer je za to bilo potrebno nekoliko miliona eura, što je bilo ekonomski neisplativo. Krajem prošle godine, nova vlast najavila je rekonstrukciju, a organizovana je i akcija čišćenja i uređenja prostora. Od građana očekuju predloge šta će biti nova namjena ovog objekta.

Kada je riječ o njihovim kolegama iz Srbije, koje su nedavno postigle dogovor sa tamošnjim institucijama, Udruženje akcionara, dioničara, povjerilaca i bivših radnika kompanije Robne kuće “Beograd” i preduzeća RK “Beograd”, očekuje da im država za otpremnine isplati 65 eura po godini staža, odnosno ukupno oko tri miliona eura, kako je dogovoreno sa predstavnicima tamošnje vlade.

Isplata dijela duga iz stečajne mase dogovorena je 26. januara, a ostatak će biti namiren iz viška stečajne mase, kao i dug vlasnicima dionica, od 81 milona dinara, po okončanju sudskih postupaka, prenose srpski mediji.

U Srbiji je u toku postupak utvrđivanja konačnog spiska, s obzirom da je nedavno objabljen podatak da oko 11.000 radnika čeka otpremnine.

Kompaniju RK “Beograd” činile su robne kuće u oko 30 gradova u Srbiji i Crnoj Gori, kao i distributivni i poslovni centar sa oko 240.000 kvadratnih metara prostora, a preduzeće je osnovano i za četiri robne kuće u Bosni i Hercegovini.

I kompanija i preduzeće otišli su u stečaj u maju 2002. godine, a radnici se od tada bore za svoja prava po osnovu minulog rada i kupljenih dionica.

Nekadašnji najveći trgovinski lanac u Srbiji Robne kuće “Beograd” prodat je kompaniji Verano motors za 360 miliona eura, koliko je izlicitirano nakon početne cijene od 140 miliona eura.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)